От х:

Днес в x:

Преподават в училище безопасен интернет

директорът на СОУ "Любен Каравелов"валентин Христов, народният представител Катя Чалъкова и шефът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов се обединиха, че трябват незабавни промени в законодателството, които касаят насилието в интернет

Опасностите, които крие интернет и превантивните мерки ще залегнат като част от обучението в часовете по информационни технологии в бъдеще. Това обяви Катя Чалъков, която е член на комисията по образование в Народното събрания по повод Международния ден за безопасен интернет. По традиция той се провежда в първия вторник на месец февруари. Тази година се пада на 5-ти февруари. От първото провеждане на инициативата през 2004-та година, вече 100 държави, сред които и България, отбелязват датата. Тази година темата е свързана с интернет онлайн правата и отговорностите на младите хора.

Според тревожната статистика в световен мащаб, все повече се снижава възрастта на децата, които стават жертви на онлайн насилие.

Според изследване на българския Център за безопасен интернет, у нас най-застрашени са децата от 1 до 4 клас.

На разкрития „горещ телефон“-123,124“ през изминалата година са постъпили общо 914 сигнала от деца и родители за насилие в интернет. 581-о от обажданията са били за незаконно или вредно за децата онлайн поведение. Най-много – 524 обаждания е имало за регистрирани случаи за общуване с деца с цел сексуална употреба, коментира Катя Чалъкова.

Тя подчерта, че превенцията и наблюденията от страна на родителите за поведението на децата им в интернет са част от най-добрите мерки, които могат да бъдат предприети. Един от най-добрите начини за спечелването на доверието на подрастващите е родителите да бъдат партньори на децата при общуването им в интернет, подчерта още тя. Като част от превенцията са и издадените от Асоциация „Родители“ „Наръчник за родители“ с „ Десет мита за „страшния“интернет“.

Една от инициативите, чрез които у нас тази година ще бъде отбелязан Международния ден за безопасен интернет е първото живо излъчване в мрежата на Младежкия парламент в народното събрание.

Дискусията на първия по рода си ТийНет парламент, ще се проведе на 5-ти февруари от 13 до 16 ч. от парламентарната зала “Изток„. В нея ще участват ученици от цялата страна, депутати, зам.-министърът на образованието Милена Дамянова,предс. На Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, нач. на сектор „Трансгранична престъпност“ в ГДБОП Явор Колев, регионалният представител на Фейсбук Габриела Чех и различни НПО. Към всички тях в реално време могат да бъдат задавани въпроси на TEENET.SAFENET.BG.

Сред най-масовите събития, които организира училище в Хасковски регион са тези под патронажа на СОУ “Любен Каравелов“.

М. Манолова

Промотират интернет опасностите чрез забавни помагала
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини