От х:

Днес в x:

"Пайнер" се отказа от евросубсидирането

В разпратено до медиите писмо „Пайнер медиа“ ООД съобщи официално, че се оттегля от евросубсидирането. Фирмата спечели проект за 3,2 млн.лв. по Оператвината програма "Конкурентноспособност".

Фактът обаче се превърна в грандиозен скандал и стигна чак до Брюксел. Заради това беше извършена и повторна проверка на проекта на "Пайнер" от ведомството на Томислав Дончев. Тя показа, че няма нарушения при спечелването на европарите.

В писмото до медиите шефът на компанията инж. Митко Димитров обяснява мотивите си за отказа. Според него фокусът на медийния интерес е бил неправомерно изместен от “полето на бизнеса”, където разработения от него и екипа му проект принадлежал стриктно, към “ценностни полемики “за” и “против” масовата култура”.

Според Димитров, силно пренебрегнат в разразилия се скандал бил факта, че и по трите телевизионни канала на водената от него компания се излъчва само българска музика. По думите му създалата се негативна вълна не е дала отговор на въпросите : “Защо в България има по-малко проекти, отколкото са отпуснатите европейски средства по програмата за конкурентоспособност? Какво е бъдещето на една страна, в която на предприемаческия дух и бизнес нюх се гледа в най-добрия случай със съмнение и винаги се търси “далаверата”? Защо една индустрия бива заклеймявана, когато е печеливша? За мое голямо съжаление не мога да определя надигналата се вълна на очерняне по друг начин освен като тъжна индикация за дълбоки и трудно преодолими комплекси в нашето общество - от комплекса срещу богатството, което “по дефиниция” се приема като порок и му се приписва нечестен произход, през комплекса, че културата в България не заема достойно място в дневния ред на обществото, за което са “виновни” феномени като попфолка.”, казва  още в изявлението си Митко Димитров.

Като основен мотив за отказа на компанията от субсидирането, той посочва дългия срок от тръжната процедура за определяне на доставчика, оформянето на заявките и пристигането на техниката, която е основния пункт залегнал в проекта.

“При всички случаи изпадаме в ситуация на Неконкурентоспособност.”, казва инж. Димитров. Затова ръководената от него фирма преди три дни е отправила искане до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за прекратяване на договора за финансовата помощ, предоставена от фондовете на Европейския съюз.

“В знак на уважение към нашите многобройни почитатели и поддръжници, декларирам, че ще продължаваме да заснемаме и показваме красотата на България, нейните исторически и културни забележителности, фолклора, както и най-слушаната музика от жанра попфолк, с най-високо качество и максимална резолюция на видеосигнала, за тяхно удоволствие и за наше удовлетворение!”, завършва изявлението си Митко Димитров-Пайнера.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини