От х:

Днес в x:

2 °C

Хасковските рибари искат главата на д-р Милчев

Хасковските рибари се подписват масово под искането за оставката на д-р Милчев

Хасковските любители рибари искат оставката на регионалния шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури/ИАРА/ д-р Милчо Милчев. Мотивите са, че д-р Милчев не предприема мерки срещу бракониерите, които системно обезрибяват хасковските водоеми, а отчита дейност като глобява любителите риболовци.

От седмица, във всички хасковски рибарски магазини върви подписка с искане до националната ИАРА за оставка на регионалния шеф. За краткото време в нея вече са се включили стотици рибари, провери Haskovo.net. В Магазин „Риболандия“ на „Бяло море“ само за няколко дни са се подписали 81 души. В рибарският магазин на „Дунав“ има 6 изписани до край листа, в които има 242 подписа. Пред обектива ни бе положен и 243-ят. Подписа се редовият хасковски рибар Калин Хубенов. „ Това не може да продължава. Имаш една неделя да идеш да си починеш и разтовариш и грижите през седмицата, а то какво-ловиш раци“. Обидата на любителите е още по-голяма, защото от години те събират свои пари за да зарибяват яз. Тракиец. И тази година върви кампания, която до момента е събрала около 900 лв. През миналата година, хасковските рибари набраха от волни пожертвования над 3000 лв, като и последната стотинка отиде за зарибителен материал. 

„Дойде ни до гуша. Всички знаят за 3 местни бракониерски групи, които замрежват язовири и реки. Вместо да ги хванат, дебнат рибарите, щото е много по-лесно“ бесен бе собственикът на рибарският магазин на „Бяло Море“ Добромир Георгиев. И даде пример със себе си: „ИАРА ме глоби с 400 лв за една допълнителна пръчка. Като че ли моята пръчка може да обезриби Тракиец. Все едно на ограничение 50 км час, да те хванат с 52 км и това да го изкарват като пример за висока скорост на пътя“. Главния проблем според него и колегите му са мрежите. Само за декември и първата седмица на януари, хасковските любители са изкарали 40 ! мрежи от местните водоеми, включително и арендаторски язовири. За сравнение, за декември от цялата област, ИАРА- Хасково е изкарала 18 хрилни мрежи. „Нямали гориво и хора да обикалят за бракониери. Ама имат да обикалят и глобяват любителите за всяка дреболия“ посочи Добромир. След скандала с ИАРА, те го глобили още веднъж-с 200 лв за непредставен риболовен билет. „Само преди седмица го проверяваха, лично те са ми го издавали. Ядосах се и не им го показах, защото го приемам като гавра“ допълни рибарят. 

Според неговите колеги, несправянето с бракониерите граничи с толериране. За 3 дни можело да се залови всяка бракониерска банда. Бракониерите хвърляли мрежите в неделя, защото знаели че през уикенда любителите ги изкарват. После отивали във вторник или сряда вечерта да ги вадят. Сега дори имали нова тактика-хвърлят вечерта, вадят веднага сутринта и било още по-лесно за хващане. Стига някой да иска. 

Потърсен за коментар, д-р Милчо Милчев отговори, че чака официална проверка от шефовете си. Имал какво да каже, но искал да бъде официално. Не коментира обвиненията на рибарите, нито исканата оставка, като посочи само че одобрява изцяло втората им подписка- искане до министър Мирослав Найденов, минимално допустимите размери за ловене на шаран да се увличат от 30 на 40 см, за да се опази популацията. 

Впрочем д-р Милчев и опонентите му запазват добрия тон, въпреки спора. Според повечето от рибарите, шефът е почтен и честен мъж, но дребнавият му педантизъм му пречи. Милчев пък не каза лоша дума за рибарите. Сега. 

Охлаждането на отношенията помежду им тръгна от миналата година, когато шефът на ИАРА публично обвини любителите, че са главната причина за обезрибяването на местните водоеми. Според д-р Милчев, редовите въдичари, а не бракониерите унищожават масово рибата, защото почти никой рибар не се съобразявал с наложения максимум от 3 кг улов на човек. Всеки почувствал слуката, ловувал „на корем“. На фона на традиционните 7-8 хиляди рибари в областта/с билети/, това било по-страшен мор за рибата отколкото единиците бракониери.

Г.Христов

Добромир Георгиев обвини шефът на ИАРА, че отчита дейност вместо да се захване с главния проблем
Подписката вече брои стотици подписи на редови рибари
Любители и арендатори вадят повече мрежи от ИАРА. Януари 2011-та: арендаторът на Конуш залови бракониерски автомобил пълен с мрежа и риба от собственият му язовир
В хрилните мрежи попадат стотици рибоци
Според д-р Милчев обаче, рибарите са по-виновни от бракониерите. Пресконференция от 14.08.2012
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ри
  рибарка
  35 -8
  14:13, 23 яну 2013
  Абе Добри, защо лъжеш хората бе?Лично бях на Ивайловградския язовир когато ти направиха АУАН за нощен риболов, не за една въдица повече.Ако всички изказвания са ти толкоз истина колкото тази, жалко и за медийте и за колегите рибари който ти се доверяват и подписват.
 • 2
  Ри
  рибарка
  18 -16
  14:23, 23 яну 2013
  Е това сме българите.Ами и аз подочух така, че тоя хубавец "води войната" с д-р Милчев на лична основа а подлъгва рибарите.И не им дава да пазаруват от магазините му докато не се подпишат на подписката.Просташки български манталитет.А журналистите нека си направят тяхно разследване и да установят кой е крив кой е прав а не само да драскат каквото им оттърва.
 • 3
  Св
  свидетел на всичко
  26 -7
  14:54, 23 яну 2013
  Поради ненависта си към въдичарите,доктор Милчев направи всичко възможно в хасковска област да няма разрешен язовир за нощен риболов,за разлика от СОФИЯ,ПЛОВДИВ,СТАРАЗАГОРА,ШУМЕН,ЛОВЕЧ и т.н.
 • 4
  Бр
  бракониерът
  22 -10
  15:23, 23 яну 2013
  Д-р Милчев е №1, к.р за въдичарите.
 • 5
  Ст
  стоименов
  18 -7
  15:43, 23 яну 2013
  Милчев е изключително принципен и почтен човек,за разлика от повечето т.нар. риболовци,които в голямата си част са си откровенни бракониери!Истината е,че трябват много повече и добре обучени и екипирани инспектори за да побъркат от глоби и актове браконерстващите риболовци!
 • 6
  Ло
  локомотива
  13 -2
  17:04, 23 яну 2013
  Куция мьрфи го направи разноглед,всяка вечер ловеше сомове сьс ток,даже даде един сом и на бат бойко,що не го хванаха

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини