От х:

Днес в x:

Ученици: Мръзнем! Медици: Отварят нарочно прозорците

За по-голям драматизъм някои ученици са с ушанки в час

Ученици от Хасково отварят нарочно прозорците и вратите, за да падне температурите в стаята, с надежда за извънредна ваканция. Haskovo.net провери днес топлото в класните стаи на професионалната гимназия по дървообработване и строителство след сигнал на електронната поща от „родител на ученик“. Според сигнала в гимназията парното не работи от понеделник и в класните стаи е зверски студ.

Проверка на място показа, че радиаторите парят. Температурите в класните стаи са между 18 и 19 градуса, отчете термометърът на медицинското лице в школото Нурсен Лятиф.

Самите ученици обаче твърдяха, че им е студено, а за по-голям драматизъм някои от тях бяха с ушанки в час. „Студ е. Вчера измерихме температурата, термометърът показваше 13 градуса“, обясни ученичка, която пожела да не се цитира името й.

„Невъзможно. Бях оставила термометъра в стаята и излязох за малко, когато се върнах видях, че са го преместили от външната страна на прозореца. Вкарах го в стаята, но живакът бе успял да падне до 13-тото деление. Но това, разбира се, не е реално. Днес температурите в 40-те класни стаи на гимназията се движат между 18 и 19 градуса“,

Учениците нарочно оставят прозорците и вратите на стаите отворени през междучасието, за да паднат температурите, надявайки се на извънредна ваканция, смятат педагози. Те обаче не за първи път се натъкват на подобни ученически акции.

Според директора на гимназията Александър Батимов парното се пуска сутрин в 5.30 часа. „Възможно е в големия студ вчера и днес за първите часове да не се е стоплило съвсем, но се стараем да поддържаме необходимата температура“, каза той. Батимов отрече парното да не е работило дори един учебен ден. По неговите изчисления всеки ден отопление на сградите на гимназията излиза около 1000 лева. „Парното ни е на нафта. Изразходваме средно по 2.5 тона седмично, при средна цена 2.50 лева за литър, всеки от петте учебни дни излиза по 1000 лева от делегирания бюджет на училището“, пресметна Батимов.

Дългата ваканция – от 21 декември до 7 януари пък съвсем е изстудила сградите на училищата. Понеделникът обаче не бе толкова мразовит, затова школата са успели да вдигнат температурите в класните стаи до нормални нива.

Тодор Кръшков

Нурсен Лятиф показва термометъра, заковал на 18 градуса

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини