От х:

Днес в x:

Пагонът започна да учи: Английски по желание, тактика-задължително

Войнички се запознават с бойната техника

Над 600 войници от кенанското поделение 52 740 днес откриха днес учебната година. Униформените изпратиха коледно-новогодишните отпуски с тържествен марш и слова от зам.кмет, зам. областен и зам. командир. После се събраха в учебния център, който в случая бе военният автопарк. Усвояването на бойната техника е един от главните предмети във военната учебна програма. Останалото е тренировка в изконните кашишки добродетели-стрелба и бягане. Именно заради последното се е родила крилатата фраза : „Спри кашик, та да си почине танка“. 

Що се отнася до стрелбата, ученията на полигона в Добрич вървят от 3 до 5 пъти седмично в зависимост от това дали се подготвя контингент за задгранична мисия. През тази година това ще бъде рота „Хелброк“, но подготовката и ще започне след завръщането на кабулския контингент в края на януари. Там бойно дежурство дават над 100 хасковски военнослужещи. 

В учебната програма на военните са застъпени и други предмети, като усвояване на чужди езици. Те обаче са с пожелателен характер. Засега има сформирани две групи от по 8-10 военнослужещи, които имат поне първо ниво на владеене на английски. За по ударно изучаване на езика просто липсват учители. Въпреки че владеенето на английски се цени, за селектиране в задграничните мисии. Наплива за тях е голям, макар че има опасности, но пък са заплатени в пъти повече от редовата военна служба в България. 

Относителния дял на жените в личния състав на батальона е намалял значително, стана ясно от справката с отдел „Личен състав“. Хасковските военни винаги поддържаха до 10-12 % дами в редиците си. Сега жените в униформа са не повече от 50 при щат 650 служещи. Процентът сигурно ще спадне още след февруарският прием на нови войници. Свободни са 75 места, но нормативите за изпита по физическа подготовка е почти уеднаквен за двата пола и на практика се явява непреодолимо препятствие за мнозинството дами. 

Документи на кандидат-кадровици се приемат до 31-ви януари във военните окръжия по места, напомни началникът на отдел „Личен състав“ капитан Димитър Топалски.

Г.Христов

Това не е за всеки...
Усвояването на бойната техника е ключов елемент във военната подготовка
Края на отпуските бе отбелязан с тържествен марш
В началото бе словото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини