От х:

Днес в x:

21 °C

Пагонът започна да учи: Английски по желание, тактика-задължително

Войнички се запознават с бойната техника

Над 600 войници от кенанското поделение 52 740 днес откриха днес учебната година. Униформените изпратиха коледно-новогодишните отпуски с тържествен марш и слова от зам.кмет, зам. областен и зам. командир. После се събраха в учебния център, който в случая бе военният автопарк. Усвояването на бойната техника е един от главните предмети във военната учебна програма. Останалото е тренировка в изконните кашишки добродетели-стрелба и бягане. Именно заради последното се е родила крилатата фраза : „Спри кашик, та да си почине танка“. 

Що се отнася до стрелбата, ученията на полигона в Добрич вървят от 3 до 5 пъти седмично в зависимост от това дали се подготвя контингент за задгранична мисия. През тази година това ще бъде рота „Хелброк“, но подготовката и ще започне след завръщането на кабулския контингент в края на януари. Там бойно дежурство дават над 100 хасковски военнослужещи. 

В учебната програма на военните са застъпени и други предмети, като усвояване на чужди езици. Те обаче са с пожелателен характер. Засега има сформирани две групи от по 8-10 военнослужещи, които имат поне първо ниво на владеене на английски. За по ударно изучаване на езика просто липсват учители. Въпреки че владеенето на английски се цени, за селектиране в задграничните мисии. Наплива за тях е голям, макар че има опасности, но пък са заплатени в пъти повече от редовата военна служба в България. 

Относителния дял на жените в личния състав на батальона е намалял значително, стана ясно от справката с отдел „Личен състав“. Хасковските военни винаги поддържаха до 10-12 % дами в редиците си. Сега жените в униформа са не повече от 50 при щат 650 служещи. Процентът сигурно ще спадне още след февруарският прием на нови войници. Свободни са 75 места, но нормативите за изпита по физическа подготовка е почти уеднаквен за двата пола и на практика се явява непреодолимо препятствие за мнозинството дами. 

Документи на кандидат-кадровици се приемат до 31-ви януари във военните окръжия по места, напомни началникът на отдел „Личен състав“ капитан Димитър Топалски.

Г.Христов

Това не е за всеки...
Усвояването на бойната техника е ключов елемент във военната подготовка
Края на отпуските бе отбелязан с тържествен марш
В началото бе словото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини