От х:

Днес в x:

Общината иска съгласие за 3 млн. нов борч, смята да тегли 1 млн.

Нели Станева и Живка Димитрова на обсъждането на кредита тази вечер

Докладна записка до ОбС Хасково за теглене на кредит в размер до 3 млн. лева внася администрацията. Парите са необходими за изпълнението на два проекта – лъчетерапевтичния комплекс към онкоболницата и за център за настаняване от семеен тип. „Смятаме обаче да се справим с 1 милион”, обясни заместник кметът Нели Станева.

Тази вечер в зала „Хасково” се проведе обществено обсъждане за поемането на нов общински дълг. За разлика от вчерашното обсъждане за нови градинки, детски площадки и ремонти на улици и площади, днешната дискусия за новия борч мина доста вяло. Присъстваха едва двайсетина души.

Заместник кметът Нели Станева и шефката на финансово-счетоводната дирекция Живка Димитрова обясниха защо е нужно да се тегли нов заем за двата проекта, въпреки че те се финансират по европейски програми. Възстановяването на направените разходи обикновено отнема по няколко месеца, особено заключителната част. Това затруднява общинската администрация да се разплаща с фирмите. Затова е необходимо общината да разполага с ресурс от приблизително 35 на сто от стойността на проектите. Първият от тях е за около 6 млн., вторият – за 1.5 млн. лв.

Администрацията възнамерява да кандидатства за заем пред фонд „Флаг”, заради по-ниските лихви и облекчената процедура при кредитирането. От общината се надяват лихвата да не е по-висока от 5 - 5.9%, а може би и по-малко. Освен това има възможност по-късно общината да поиска възстановяване на до 50 на сто от платените лихви от министерството на финансите, обясни Живка Димитрова.

Тодор Кръшков

Едва двайсетина души проявиха интерес по темата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини