От х:

Днес в x:

Почва се: Армагедон след полунощ

Явлението може да се наблюдава с телескоп, но и с просто око

Астероида Фейтън се сблъсква тази нощ със земята. Хиляди негови части ще бомбардират атмосферата с метеоритен дъжд, а за наблюдателите гледката ще е изумително красива-като порой от падащи звезди. Интензитетът ще е небивал-120 на час, потвърдиха астрономите от хасковския Младежки център. Според тяхната шефка Йоана Кокотанекова, всичко може да се види с просто око, от полунощ нататък. 

Сблъсъкът на астероида със Земята е почти като сценарият на култовият филм „Армагедон“. Добрата новина е, че Фейтън всъщност отдавна е раздробен на малки частици, като специално тези които ще се посипят върху земята ще са с размерите на обикновен прахоляк. Ефектът на падащите звезди е заради изгарянето на частиците скала при навлизане в земната атмосфера. 

Остатъците на Фейтън се наричат Геминиди, понеже от гледна точка на хората, падащите звезди идват от 8-та звезда на съзвездието Gemini /Близнаци/. Това не е нито първият нито последният метеоритен поток, който се стоварва върху Земята. Явлението е свързано с преминаването на планетата край купове космическа прах, оставяни обикновено от опашките на преминали комети.

Потокът „Геминиди” е различен с това, че не е формиран от комета, а от астероида „3200-Фейтън”, открит през октомври 1983 г.

Г.Христов

Според Йоана Кокотанекова, явлението не е уникално, но пък е едно от най-лесните за наблюдаване
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини