От х:

Днес в x:

Парите от новите такси в забавачките – в общината

Парите от новите такси за допълнителни образователни услуги в детските градини в Хасково ще отиват в общинския бюджет. Това стана ясно при обсъждането им на заседанието на ОбС днес.

Предложението бе да се въведат единни такси за всички забавачки – 10 лева за една дейност, 7.50 лв. за втора и 5 лв. за трета. Предвидени са намаления за вторите деца в едно семейство.

Практиката в детските градини и досега е такава – да се събират пари за допълнителните образователни дейности – английски, музика, рисуване. Парите се събирали по решение на родителското настоятелство и според кмета Георги Иванов изразходването им е ставало безконтролно.

Иван Панайотов, шеф на групата общински съветници от ГЕРБ и началник на инспектората по образование, предложи неизразходваната част от сумите, събирани от тези такси, да се връщат обратно в забавачката. Срещу това решение обаче скочи кметът. По думите му средствата отиват в общинския бюджет, но не могат да се харчат за друго, освен за образователни нужди. А там има контрол над тях – от страна на Сметна палата, държавна финансова инспекция и „други организации“, както се изрази градоначалникът. Докато, по думите му, събираните от настоятелството суми се предават на директорката на детското заведение и тя ги харчи съвсем безконтролно, защото не са бюджетни пари.

Според Иван Панайотов след като детската градина се разплати с преподавателите, остават неизразходвани суми, в някои случаи – значителни. Според опонентите му пък става дума за съвсем дребни суми, а освен това ако парите влизат в общината, тя ще може и да доплаща там, където се наложи, за тези допълнителни дейности.

След гласуването докладната бе приета в първоначалния й вид, а предложението на Панайотов бе отхвърлено.

Малко по-късно ОбС отхвърли и друго предложение на Иван Панайотов. Той поиска да бъде изравнена таксата смет за държавните и общинските училища. Със свое решение отпреди няколко години ОбС прие облекчения при изчисляването на налога за общинските школа и възможността те да плащат само за контейнер. Държавните обаче, освен за контейнер, трябва да платят и 3 промила върху данъчната оценка на школските имоти. Така гимназията по дървообработване и строителство например бе натоварена с около 11 000 лева за такса смет.

Според Панайотов начинът на финансиране на всички училища – и държавни, и общински, е един и същ – чрез делегираните бюджети, формирани на база брой ученици. „Няма логика при уеднаквен начин на финансиране те да плащат различно за такса смет“, мотивира се Панайотов.

Предложението му обаче бе отхвърлено.

Още от днешната сесия в новините на телевизия "Аида" довечера, а утре от 19.30 часа очаквайте разширен репортаж от заседанието.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини