От х:

Днес в x:

Строят дом по евростандарт за 28 деца

Двуетажните жилища на арх. Люба Сийрекова, ще бъдат вдигнати на терен, общинска собственост

Деца от институции и такива със специални потребности ще бъдат изведени от домовете, в които са в момента и ще бъдат настанени в истински жилища в Хасково.

Преместването ще стане възможно след около две години. Тогава ще бъдат завършени две двуетажни сгради с финансиране от ЕС. Проектът е на стойност близо 1, 6 млн.лв.По-голямата част от парите -около 1,3 млн.лв, или 85 % от общия бюджет, са по Европейския фонд за регионално развитие. 15 на 100 от сумата е съфинансиране от държавната хазна. Близо 70 000 лв. от цялата сума ще поеме бенифициентът- община Хасково.

Центровете за настаняване от семеен тип в областния град са част от 64 -те проекта в цялата страна. Инициативата за изграждането на жилищата е към националната стратегия за деинституционализиране на децата от социалните домове.

Центровете в Хасково ще са на улиците „ Единство“ и „ Съгласие“. По проекта към ОП „Регионално развитие“ще бъде изградена инфраструктурата. В двете сгради ще бъдат настанени общо 28 деца от предучилищна възраст и младежи до 16 години.

Сред новите обитатели на жилищата ще има и трима със специални нужди. Затова според проекта центровете ще бъдат оборудвани със необходимите съоръжения. Всеки от новодомците ще има собствена стая. Освен жилищна площ, по проект са предвидени кухни, общи дневни, библиотека, занимални, кътове за игра. С част от парите ще бъде направена и инфраструктурата около жилищата. Ще има и места за отдих, и зелени площи.

Зданията ще бъдат готови до февруари, 2014-та година. Най-късно до седмица започва и същинската работа на терен от фирмата-изпълнителка на строително-монтажните дейности “Водно строителство“ АД, уточни ръководителят на проекта инж. Налян Гюджен.

На по-късен етап, паралелно с изпълнението на инфраструктурата, общината ще кандидатства и за втората част от схемата-определянето на състава, който ще работи в двата центъра. Хората ще бъдат подбрани по ОП „Човешки ресурси“.

Крайната цел на проекта е колкото се може повече деца да бъдат изведени от институциите и да имат собствени ,уютни жилища. Дeцата с увреждания, които имат семейства, ще могат да се пренесат заедно с тях в жилището. Центровете ще бъдат оборудвани и обзаведени така че да бъде създадена домашна атмосфера.

Отговорникът по проекта инж. Гюджан /вдясно/ обеща, че срока за изграждането -2 г.ще бъде спазен
разположението и оборудването в зданията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини