От х:

Днес в x:

Осъдиха Емо Траилов за клевета в „Новинар юг”

Емо Траилов е бивш шеф на футболния отбор на Хасково

Хасковският окръжен съд потвърди решението на районните магистрати, които осъдиха Емил Траилов за публикация в „Новинар юг” на 1000 лева глоба за оклеветяване на футболиста Апостол Попов Присъдата е за клевета, за материал със заглавие "Да имаш да вземаш милион" в рубриката „Футболни магарии”. Авторът Емил Траилов е известен в Хасково с прозвището си Магарето, откъдето идва и името на рубриката му в изданието.

Във въпросната публикация по адрес на футболиста Магарето е написал: „Един от новите национали – Апостол Попов мина през Хасково, за който изигра 22 мача през 2007 година. На Ямача го реанимирахме и изтупахме прахоляка от него. Затова като бръкнеш в Интернет, чичко Гугъл отчита футболната му кариера от „Хасково”, макар че тогава беше на 25 години. Вчера Апо се изказал неподготвен в един вестник, че не иска да си спомня за хасковкия си период. Добър футболист, но не и за мачове, които не са предварително договорени. Има таланти и в други области, като това още преди да е почнал мачът на неговия отбор да познае точният резултат (...) Всеки на негово място не би искал да се връща към това минало, защото могат да излязат наяве доста нелицеприятни истории. Докато беше на Ямача Попов се кълнеше във вярност на Левски, но бързо обърна палачинката и се направи на най-голям цесекар. Да е жив и здрав и ние не искаме да си спомняме за него”.

Адвокатите на вестника и на автора излагат доводи, че инкриминираният материал всъщност представлява фейлетон. Магистратите обаче намират, че художествено публицистичният текст, какъвто е фейлетонът, осмива отрицателните явления в живота, но това не освобождава автора от задължението да проверява верността на твърденията си.

Набеденият в уреждане на мачове пък футболист представя доказателства за вредите, понесени от него в резултат на публикацията, които съдът кредитира.

Решението на окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Цялото решение на съда можете да прочетете тук.

Haskovo.net

Уточнение: След сигнали от страна на читатели, че по описаното по-горе дело е бил осъден само авторът на материала Емил Траилов, а не вестникът, Haskovo.net проследи цялата съдебна сага, започнала още в началото на годината. Справка в решението на първоинстационният съд показва, че наистина осъден на глоба за клевета е само Траилов. Той е бил посочен от ищеца като "предпочитан ответник", а "Новинар юг" като "евентуален ответник". След като установява вината на "предпочитания ответник", съдът не разглежда изобщо отговорността на "евентуалния ответник". Жалбата във втората инстанция - окръжния съд обаче е била подадена от двамата ответници, а окръжните магистрати я отхвърлят като неоснователна, но без да цитират текста на решението от първата инстанция. Оттук се е получило и недоразумението, че присъдата се разпростира и над двамата ответници. Авторът на материала се извинява на засегнатите за допуснатото недоразумение.   

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини