От х:

Днес в x:

Димитровград се ваксинира ударно срещу полово предавана смърт

РЗИ и хасковските джипита призоваха родителите. В Димитровград ги чуха най-добре

Ударна имунизация срещу рак на шийката на матката върви в съседен Димитровград. Само за месец от старта на кампанията по поставяне на безплатна ваксина за 12-годишните момичета, не по-малко от 60 родители вече са защитили децата си от „тихия убиец“, потвърдиха от

дирекция „Контрол над заразните заболявания“ към РЗИ. За сравнение, в близо два пъти по-големият областен град, са се ваксинирали много по малко деца. 

Рака на шийката на матката е втората по смъртност болест за жените в световен, а и национален мащаб, след рака на гърдата. 

Срокът за безплатната имунизация на набор 2000-та година изтича в края на декември, а от следващата година на безплатна имунизация подлежат момичетата от набор 2001. Държавата отпуска безплатна ваксина само за 12 годишните. Счита се, че на тази възраст, поставянето на ваксината е най-ефективно, защото девойките още не са започнали половият си живот. 

Така нареченият папилома вирус се предава по полов път, като характерното е, че от него страдат само жените. Болестта прогресира бавно и почти безсимптомно. В късните си стадии, заболяването е смъртоносно. Ефективната профилактика е цитонамазка, но дори и когато тази процедура беше в профилактичният пакет, малко хора пристъпваха към нея. В момента изследването е платено. 

Ваксината пък струва доста солено на свободния пазар. Една игла е на цена от 125 лв. За ефективна имунизация е необходимо поставянето на 3 игли.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини