От х:

Днес в x:

Гардове ни носят писмата, пощальони и шофьори на бунт

Служители на хасковската Централна поща избухнаха днес в спонтанен протест срещу ръководството на „Български пощи“, което възложило разнасянето на писмата и пратките на частна охранителна фирма. Десетки пощальони, шофьори и служители се събраха на рампата в задния двор на Пощата, за да изразят протеста си срещу източването на „Български пощи“.

„Има решение на борда на директорите от 29 ноември, с което се възлага на частната охранителна фирма ASP да извършва доставка на пощата, пресата, инкасо и реинкасо. Досега ASP се занимаваше само с инкасото, тя е охранителна фирма. Те започнаха с цялостната дейност от днес, а 9-мата шофьори на хасковския клон останаха тук. Готови сме за протест. Уведомили сме председателя на Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ Георги Бочев, чакаме негово изявление още днес“. Това заяви шефката на синдиката в хасковската поща Петя Ганчева.

“Тази фирма няма никаква база в Хасково – нито гараж, нито дори офис. Ремонтират си колите на тротоара, хората им се преобличат в коридора. Ползват нашата база, а сега ни взимат хляба“, негодуваха служителите. По думите на Петко Петков, специалист по основни услуги и логистика, отговарящ и за транспорта в хасковската поща, частната фирма извършавала услугата три пъти по-скъпо, отколкото струвало със собствените им автомобили и шофьори.

Един от шофьорите на пощата пък описа дневния си маршрут, по който навъртал 410 километра. „Говори се, че ASP взема по 2 лева на километър. Това прави 820 лева! И то само за този маршрут“, ядосваха се пощаджиите.

Според друг – Димитър Михов, състоянието на пощенските автомобили е отчайващо. „Никаква поддръжка, караме на късмет. Щангата на скоростния лост ми е овързана със „свинска опашка“, това е опасно и за мен, и за другите на пътя“, горещеше се Михов. Той дори показа снимка на превързаната щанга. После пък извади и скъсаното въже за дърпане, за да покаже окаяното оборудване на пощенските коли.

Самите пощальони пък се оплакаха, че заплатите им са 300-310 лева и не са променяни от 6 години. „Плащат ни по една стотинка на десет пенсионни картона. Иначе казано – като изплатим 50-60 000 лева пенсии, получаваме по 10 лева“, възмутиха се пощальоните. Те допълниха, че не получават нито дрехи, нито обувки, нищо.

Докато разгорещените служители на пощата описваха патилата си, на рампата пристигна автомобил на ASP. Възрастният служител на фирмата обаче отказа да обели дори дума, свали си пратките на рампата и отпраши.

Потърсени за коментар, от централата на „Български пощи“ обясниха, че става дума за обща транспортна схема, която от днес е в сила и в Хасково. Досега тя е била приложена във Варна и Бургас. Тъй като по закон пощите са длъжни да осигурят специализирани инкасови автомобили за транспортиране на паричните пратки, сключили допълнителен договор с фирмата да се използва свободното пространство в колите за пощенски пратки, писмата, пресата. „Така на практика прекъсваме практиката инкасовият автомобил да се движи по даден маршрут, а след него да пътува друг, пощенски. Реализираме огромни икономии“, обясниха от пощите. От „Български пощи“, уверяват, ще направят всичко възможно да не се съкращават шофьорите на пощенските коли. „Вероятно на повечето от тях ще бъде предложена друга работа в пощите“, обясниха от дружеството.

Тодор Кръшков

Димитър Михов показва въжето за дърпане, с което е оборудвана кола на пощата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини