От х:

Днес в x:

От немай-къде: За 4-ти път гласят силовак за спортист №1 на Хасково

Старият и вероятно нов спортист №1 на Хасково

Хасковският спорт явно е в черна дупка защото за 4-ти пореден път неговото лице вероятно ще бъде представител на силовия трибой. Две години наградата взимаше местния силовак Здравко Сарафимов, а миналата тя отиде у свищовлията Ростислав Петков, който се състезава за местната „Бяла мечка“. Тази година Петков е световен шампион и рекордьор и изглежда непоклатим на първото място в градската анкета за спортист №1 на града. Тя ще бъде огласена на 20-ти декември. 

Допреди 3-4 години почти никой в Хасково не подозираше за Силовия трибой, но точно тогава котерийни борби в БГ Федерацията по вдигане на тежести затриха изключително силният ни клуб по щанги. От нямане какво да прави, реномираният треньор Живко Архондев се зае с трибой и почна да кове шампиони. До степен, че външен наблюдател ще остане с впечатлението, че други спортове няма. 

По лошото е, че май наистина няма. Конкуренцията в категория мъже/жени е толкова постна, че анкетиращите трябва да направят жесток компромис със съвестта си, за да изберат някой измежду боксьорката Кюлсен Кадир/реп.шампионка/, борецът Тодор Михов/ 3-ти на републиканското/ или Мая Иванова-8-ма на европейското по вдигане на тежести. Има и екзотични предложения като плажен хандбал, но това е повече за попълване на бройката.

Сред големите отсъстващи в сравнение с минали години, са хасковските европейски шампионки по бадминтон сестри Стоеви, втората тенис ракета на България Диа Евтимова и др, които отдавна поеха по пътя на Григор Димитров, т.е.вече не се състезават за Хасково. 

Тази година при юношите и девойките конкуренцията е малко по-стойностна. На финалната права се открояват световният шампион по аеробика Тихомир Баротев и европейския вицешампион по свободна борба Енгин Исмаил. Добра визитка имат и каратистката от „Вадорю“ Силвия Вангелова-световен вицешампион и първата на Ката от световната купа по шито-рю Елена Христова, състезателка на „Торнадо“. 

На дереджето на местният спорт е равностойна само апатията на неговите представители. От 35 клуба, малко над половината се заинтересоваха въобще, да номинират свои състезатели. Любопитното е, че този зор не си дадоха и най-популярните колективни спортове - футбола и баскетбола. Нито един техен спортист не бе предложен за класацията. Организаторите от община Хасково все пак номинираха ФК „Хасково 2009“ за отбор на годината, от уважение към отличното им представяне, при завръщането им във В група. Хасковлии дълго време водеха, а сега зимуват втори, на точка от водача. Номинацията им все пак дава известна представителност на класацията, иначе за отбор на годината трябваше да претендират отборът ни по плажен хандбал ?! или тенисистите ни, които са 5-ти на държавното първенство. 

При треньорите има известна равностойност, над която се открояват наставниците на двама световни шампиони - Теменуга Илиева от аеробик клуб „Виолена“ и Живко Архондев на „Бяла Мечка“. 

За спортист №1 ще гласуват представителите на всички регионални медии/по 1 квота/, две квоти от организатора-община Хасково, шефът на хасковското спортно училище Генко Генев и представителят на министерството на физическото възпитание и спорта Силвия Тенчева. Всичко 12 души.

Г. Христов

Една от сестрите Стоеви, Габи, е едната от големите отсъстващи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини