От х:

Днес в x:

До 2014: Хасковският зоокът да се разшири и образова

Зоопаркът трябва да се приведе в европейски вид, за да му се радват хасковлии

До 2014 г. хасковският зоокът трябва се приведе „във форма“ за да влезе в изискванията на Наредба №6, която регламентира минимално необходимите условия за отглеждане на животни в зоологически градини. Именно до тогава е валиден и настоящият лиценз на зоокъта. Това уточниха от регионалната екоинспекция/РИОСВ/ по повод утрешната визита на еко-министър Нона Караджова в Хасково. Г-жа Караджова ще вземе отношение по изискванията за модерната организация на зоопарковете и в частност, плановете за реконструкция на хасковския.

От 2009-та година местният зоокът има предписания, да направи необходимото по наредбата. Част от предписанията все още не са изпълнени. Така например, все още е тясно за животински видове като муфлон, елен лопатар, як и други копитни бозайници. Бившата меча клетка пък е по-скоро с размерите на килия. Според наредбата, едно животно като кафявата мечка трябва да разполага с поне 150 кв.метра открита площ за разходки, като се добавят по още 20 квадрата за всеки следващ екземпляр. В Хасково това условие не е изпълнено и затова от години нямаме мечка.

Най-добре е на нилският крокодил Мария, който бе доставен през 2010-та година, месеци след влизане в сила на видоизменената и допълнена наредба. Влечугото има всичко - открита площ с малко езерце, вътрешно помещение с друго езерце и контролирана температура от минимум 28 градуса.

Според наредбата ще трябва да се подобряват клетките и боксовете и на другжи животни - вълк, бухал, лъв. Следва да бъдат създадени и досиета за всеки отделен вид в градината, както и своеобразни здравни карти, за провеждани лечения и здравен статус на всеки екземпляр. 

Според екоинспекторите е необходимо също да бъдат наети лица с подходящото образование и специалности за компетентното обслужване на животните. 

Що се отнася до проектът на общината за „Реконструкция на зоокът в лесопарк Кенана” , становището на екоинспекцията е положително. От РИОСВ не възразяват за осъществяване му, но подчертаха, че документите за одобрението на проекта са на ниво министерство. Тоест решението се чака от София.

Освен в Хасково, на територията на РИОСВ зоокът има само в Димитровград. Същият е получиха лиценз през 2012 г. и до момента условията по този лиценз са изпълнени изцяло.

Г.Христов

Необходимо е повече място за козите
Сърните имат достатъчно място, елените-не
Размерите и вида на клетките трябва да отговарят на строги изисквания
Виж крокодила е ОК-има място за баня, както и място за гоненица с натрапници

Маймуните си харесват клетките и постоянно ги маркират
Драгомир Димитров е настоящият управител на зоокъта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини