От х:

Днес в x:

Силанизираха 200 деца за месец, увеличават бройката за ноември

Програмата стартира в практиките на 5 хасковски стоматолози

Над 200 деца в Хасково се сдобиха със силанти/протектори/ на дъвкателните зъби, в националната кампания за превенция на заболяванията в устната кухина при децата. Ежегодно, в рамките на два месеца, се поставя безплатна защита на децата до 9 годишна възраст. Тя гарантира запазването на зъбките им, до изграждането на зъбния емайл у кътниците и драстично намалява опасността от развитието на кариеси. 

През тази година програмата стартира в страна и Хасково в началото на октомври. Тя обаче бе с ограничен възрастов диапазон-вместо 5-9 годишните, право на безплатни силанти имаха децата между 6 и 8 години. Ограничението бе важно защото процедурата е скъпа и едва ли е по отънелия джоб на българина. Силант на един зъб струва между 30 и 60 лв. Има и по-скъпи. На силанизиране се поддават 16 дъвкателни зъби при възрастните и 12 при децата. 

Големият интерес провокира здравното министерство да отпусне допълнителни пари по програмата. От ноември, до безплатните силанти се допуснаха и децата на 9 години. Така възрастовият диапазон нарасна от 6 до 9, съответно се очаква и броят на обхванатите от програмата деца да се увеличи. Хасковските стоматолози ще отчетат резултатите от тазгодишната програма на 28-ми ноември на специална кръгла маса. Припомняме, ча крайният срок за поставяне на безплатни силанти е 30-ти ноември тази година.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини