От х:

Днес в x:

Масларова: ГЕРБ са похарчили 17 млрд. лв. повече от нас

Емилия Масларова показва диаграми от бюджет 2013. До нея е Смиляна Нитова

„За трите години управление ГЕРБ са похарчили 17 млрд. лв. повече от правителството на тройната коалиция. Някой обаче да е усетил ефекта от тези пари?“

Това заяви днес бившият социален министър, сега депутат от БСП Емилия Масларова в пресклуба на БТА, където трябваше да се проведе дебат за бюджета с останалите местни депутати. Никой от народните представители обаче не пристигна, за да влезе в словесна битка с Масларова.

„Празните столове са достатъчно красноречиви“, коментира тя и се задоволи да изложи позицията на червените за финансовата рамка на държавата за 2013 година.

„Това е най-големият бюджет на страната досега. В разходната му част са предвидени 32 милиарда и 640 млн. лв. За сравнение, последният бюджет на нашето правителство предвиждаше разход от 28 млрд. Но въпреки това е бюджет на задълбочаване на кризата и обедняване на хората. С този ресурс страната можеше да изглежда по съвсем друг начин през 2013-а“, коментира Емилия Масларова.

По думите й продължава да намалява темпът на събираемост на ДДС, въпреки голямото увеличение на цените. Задлъжнялостта на държавата към фирмите е 1.8 млрд., тоест толкова, колкото е била и през 2009 г.

Масларова посочи и увеличението на бюджетите на отделните институции.

Най-голямо увеличение има на бюджета на президентството – 48 процента. Следва МВР с 13 процента увеличение на парите. Министерството на правосъдието ще получи с 12.33 процента повече пари от миналата година, Министерският съвет има увеличение със 7.6 процента, Министерството на спорта – 6.1%. Образователното министерство ще има увеличен с 1.16 процента бюджет, а Социалното – едва с 0.97 на сто, изброи Масларова.

Според нея обезпокоително е отношението работещи-пенсионери, което вече доближава критичното 1 към 1.

Затова между двете четения за законопроекта за бюджета от БСП възнамеряват да предложат някои промени. Една от тях е увеличаване със 100 млн. на парите по националния план за заетостта, добавките за деца с увреждания да станат от 189 на 217 лв., детските да станат 50 лева, като отпадне подоходният критерий. Всичко това ще струва около 666 млн. лв., заяви Масларова.

Парите според социалистите ще дойдат от увеличени вноски за безработица – с 1 процент, за пенсии – с 1.5 на сто, както и увеличаване на максималния размер на осигурителния доход – той да стане 3100 лв. По техните пресмятания това ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета със 736 млн. лева.

Предложенията на БСП трябва да бъдат внесени в парламента до сряда.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини