От х:

Днес в x:

Правят гражданско наблюдение над съда в Хасково

Миглена Тянкова, Мария Ангелова, Георги Милков

Гражданско наблюдение над съдилищата в Хасково, Димитровград и Свиленград извършва сдружение от неправителствени организации по проект, финансиран от фондация „Америка за България“. Нейният председател Георги Милков представи днес проекта „Правосъдие близо до хората: втора фаза“ в съдебната палата в присъствието на шефката на окръжния съд Миглена Тянкова, на районния Мария Ангелова, магистрати, полицаи, представители на социалните служби в Хасково. Доброволци на организацията осъществявали наблюдение над някои дейности на съдиите – като случайното разпределение на постъпващите дела, конкретно наблюдение над някои процеси, етично поведение на магистратите, конфликт на интереси. В рамките на проекта ще се направи оценка на сайтовете на съдилищата, доколко те са полезни за клиентите – адвокати и страни по делата, електронните услуги, съдебните такси – договори, начини на плащане, комисиони, посредници.

Наблюдателите не са юристи, но това бе обяснено с необходимост от гражданско поглед върху проблеми, които самите съдии определят като несъществени.

Много от нещата обаче не зависят от самите съдилища, които са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, а от Висшия съдебен съвет, коментира шефката на окръжния съд Миглена Тянкова. По думите й за каквато и да е реформа са необходими средства. На първо време е задължителна подмяната на офис техниката, която е морално остаряла, но пък да това са необходими огромни средства.

По отношение на ключови наблюдавани дейности като принципа за случайно разпределение на делата, от сдружението бяха категорични, че в Хасково това се спазва изключително стриктно. Техен представител всяка сряда присъствал на това разпределение.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини