От х:

Днес в x:

4 години и 10 месеца затвор за касапина от Узунджово

Деян Русев слуша присъдата си

22-годишният Деян Русев от Узунджово бе осъден днес на 4 години и 10 месеца затвор за убийството на 19-годишния Иван Иванов при пиянско меле в селската дискотека навръх Великден 2010 година. Момчето било наръгано с нож в заведението, а малко по-късно издъхнало в болницата. При сбиването Деян успял да наръга в гърдите и 30-годишния Божин Божинов, който също бил откаран в Бърза помощ с опасност за живота, но оцелял.

Обвинението срещу Деян Русев бе в предумишлено убийство и в опит за убийство. В хода на процеса обаче то било преформулирано в убийство по хулигански подбуди при нарушаване на пределите на неизбежната отбрана. По обвинението в опит за убийство на Божин Деян бе оправдан. Съдът определи и 50 000 лева кръвнина за майката на убития Иван.

Касапницата в селската дискотека в Узунджово на 3 април 2010-а била провокирана от невърнат заем от 50 евро. Парите били дадени от Деян на Иван при съвместния им гурбет в Гърция. Иван се прибрал по-рано, но не ги върнал на Деян, когато и той си дошъл.

Многобройните свидетели, които дадоха показания по време на процеса, развиха различни версии за повода за скандала. Според едни Деян се заканвал, че ще си търси парите до дупка и ще реже глави. Според други пък той изобщо не отварял дума за борча.

Във фаталната вечер на 3 април 2010 година в дискотеката на Узунджово „Клуб 69“ се засекли двете компании – на Иван, който бил в заведението с приятели, сред които и Божин, а другата – Деян Русев и Стоян Стоянов.

Последвали взаимна размяна на реплики, които по-късно прераснали в замерване с бутилки.

При скарване на дансинга Деян извадил огромния нож, който почти винаги носел със себе си и мушнал първо Божин, а после и Иван в корема. След това побягнал. Вече на улицата казал на приятеля си Стоян, че „вкарал нож в някого“, но не знаел точно в кого.

Ранените Божин и Иван били откарани веднага в болница, но малко по-късно Иван починал.

Минути след инцидента на мястото пристигнали полицаите. Те веднага открили Деян в дома му и го арестували. По ножа имало кръв, която ДНК-експертизата по-късно доказва, че е на убития Иван.

Майката Иванка и Веселина, сестра на жертвата, бяха предявили граждански иск от 100 000 лева, но съдът уважи само половината. От присъдата на Деян се приспада времето, прекарано в предварителния арест – от 4 април 2010-а до 12 април 2012 г.

Днешната присъда може да се обжалва пред апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

Близки на убития. Сред тях е и оцелелият Божин
Съдебният състав
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини