От х:

Днес в x:

В Хасково представиха глобален портал за хора с увреждания

Портал за хората с увреждания бе представен днес в областната администрация в Хасково, където се проведе поредната конференция по проекта „Достъпност за всички“, финансиран от ЕС. Той е по програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България“.

Уебпорталът е все още в процес на изработка. Той е замислен като възможност за приобщаване на хората с увреждания. Порталът е на български, гръцки и английски, в него освен информация ще има секции за мнения, система за консултиране. Сайтът ще може автоматично да прехвърля текстови файлове в звук, както и във видео с жестоматичен превод. Въпреки че все още не е довършен, възможностите на портала днес бяха демонстрирани пред аудиторията.

На днешната конференция бяха представени проучванията на законовите рамки в България и Гърция по отношение на хората с увреждания, както и „Наръчник за осигуряване на достъпност за хората с увреждания на местно ниво“.

Бе представен и „стандартът за достъпност“ не само за околната среда, но и до институциите и учрежденията.

Човек, който не се е сблъсквал с проблема, дори няма да му мине през ума, че един тротоар например може да бъде непреодолимо препятствие за хората с увреждания. В този смисъл „стандартът за достъпност“ включва различни елементи – от паркинга, през асансьора, информация за различните услуги в дадена институция, до тоалетните помещения.

Наглед дребни неща могат да се окажат от изключително значение за хората с увреждания. За Хасково например звуковият сигнал на светофарите бе една значителна придобивка за хората с увредено зрение, но от години тази сигнализация не работи, дадоха пример на конференцията.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини