От х:

Днес в x:

Комин удари дете, димоотводите - “бомби“ за зимата

Комините върху блока на Добруджа 40 са истинска бомба със закъснител

Отломък от порутени комини удари по рамото 9 годишно момиченце, минаващо под блок на улица "Добруджа" №40 в Хасково.

Детето не е пострадало сериозно, но майка му бе повече от афектирана, защото входът на блока е ограден със сигнално жълта лента, указваща именно падащи предмети.

Лентата стои от седмица, но нищо повече не се прави по въпроса. Точно срещу блока е ЦДГ №2 и трафикът на майки с деца е ежедневен

„Направете нещо“ изплака се жената, която пожела да спести името на детето си „за да не се обяснявало после в училище“. Извън мотивите й обаче е факта, че проблемът е повече от реален.

Поглед върху покрива на блока разкри ужасяваща гледка. Почти всички от комините са ерозирали в различна степен, но два от димоотводите са останали само по арматура. Тоест, тухлите и мазилката в течение на времето са се изронили и са паднали долу, от поне 12 метра височина. Точно до проблемните димоотводи пък има един, който е толкова „изяден“ от времето, че направо го няма. Само с допълнително вглеждане може да се установи, че това е било/ и може би още е/ комин.

Вероятно и неговите строителни материали по различно време са летели към улицата. 

Няма начин повредени комини да издържат голямо струпване на сняг и ще си падат както винаги, коментираха хора от квартала. Според тях това е честа гледка за блокчетата в района. Но освен очаквания колапс, комините създават реална опасност за пожар през зимата. Повредени и запушени комини са причина №1 за самозапалвания през студените месеци. За справка, само през януари 2012-та година, когато лютата зима бе в разгара си, в хасковско е имало 28 ! пожара възникнали заради неизправност в коминните тела. Средно-по един пожар на ден. 

Профилактиката и почистването струват по 50-70 лв ако се вярва на обявите за коминочистачи. Проблемът е, че за да се организират в блок, трябва домсъвета да реши с мнозинство да се покани специалист. Много живущи обаче не искат да се обременяват с допълнителни харчове, първо, защото не всички били на дърва и въглища и второ, долните етажи мислят, че това е проблем на живеещите до покрива. 

Както се оказва, проблем е на всички, че и на тези, които не живеят в съответните блокове.

Г.Христов

Почти всеки димоотвод има някакъв дефект
Заради близките детска градина и училище, потокът на преминаващи майки с деца е голям
Това трябва да е комин
Жълта лента е опъната пред вход Б, но тя си стои кротко от близо седмица, очевидно без да пречи на никой
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини