От х:

Днес в x:

Лекари: Презервативът не спасява от „тихия убиец“

Джипито д-р Николов препоръча всяка 12 годишна да се възполза от ваксината. Д-р Лиляна Михайлова/вдясно/ пък направи първата безплатна инжекция днес

Презервативът не спасява от предаване на папилома вирус, който предизвика рак на маточната шийка. За това предупредиха лекари по повод официално стартиралата днес безплатна имунизация на 12 годишните момичета срещу зловещата болест, наричана тихия убиец. 

Рака на шийката на матката се развива в порядъка от 7 до 15-20 години и често пъти остава незабелязан. Докато заболяването влезе в трета фаза и тогава в повечето случаи е вече късно за лечение. Болестта започва като полово предавана инфекция, която обаче не се спира от употребата на кондом. Почти куриозната ситуация се получава защото вирусът се предава и чрез кожата. Тъй като мъжете са само преносители, те могат да предадат болестотворния микроорганизъм на партньорката си, дори когато мислят, че я предпазват с презерватив. Това заяви гинекологът и специалист по онкологични заболявания д-р Георги Трендафилов. За щастие в Хасково нивата за заболяемост от рак на маточната шийка са много по-ниски от средното за страната. От което следва, че хасковлии не практикуват много-много безразборния секс. На това обаче не може да се разчита, заради бавното и почти незабележимо развитие на болестта. 

Спасението е в имунизацията с единствената ваксина срещу рак измислена в света. Около това становище се обявиха хасковски общопрактикуващи лекари, които популяризираха днес в Регионалната здравна инспекция началото на имунопрофилактиката за хасковлии. Именно джипитата ще поставят иглите.  1134 момичета набор 2000-та година подлежат на безплатна имунизация. Тя не е задължителна и се прави само по изричното съгласие на родителите. Ако искат да се възползват от безплатната възможност обаче, родителите трябва да поставят поне една доза на детето си в двата месеца до края на 2012-та година. Останалите може да са следващата година и пак ще са безплатни. Необходими са три дози. Започне ли се обаче 2013-та година, ваксината ще бъде безплатна за друг набор-2001-ва. Една доза "Церварикс" струва 120 лв. Алтернативната „ Силгард“ пък е още по-скъпа-180 лв на доза. Ваксините гарантирано парират развитието на 93 % от над 100-те съществуващи папилома вируси. Не всички от тях обаче са патогенни/болестотворни/. 

Ваксините срещу рака на шийката на матката се правят в 23 европейски страни, включително и най-развитите. От година имунизацията се прави в Македония, от две години в Румъния. Масово се прилага дори в такива екзотични страни като Уганда и Лесото, а в Япония е залегнала от години в имунизационния календар. Няма никакви странични действия. Инжекцията се поставя мускулно и се вкарва само част/ и то нежива/ от протеиновата обвивка на вируса, достатъчна за изработването на антитела. Важно е да се знае, че ваксината няма лечебен характер-при анормални клетки в организма, тя не ги лекува. Затова ежегодната цитонамазка е задължителна при по-големите жени. При незапочналите полов живот момичета, ваксината създава гарантиран имунитет. Любопитното е, че в България за такива се смятат 12-годишните, а в някои европейски страни, възрастовата граница е сведена на 9 г.

Г.Христов

Д-р Георги Трендафилов/вдясно/ предупреди, че презервативът не пази от предаване на болестта
Педиатърът д-р Марио Янакиев подкани родителите да побързат с имунизацията до края на 2012, за да им бъде безплатна ваксината
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини