От х:

Днес в x:

Езическо: Хайванчета минават под ножа от Бадема до Хисаря

Животните усещат какво ги чака, въпреки че ги успокояват

*Материалът съдържа кървави снимки, неподходящи за разглеждане от деца

Хасково се превърна в кланица на днешния мюсюлмански празник Байрам. От бадема до Хисаря повсеместно се колят добичета, най-често овни, но и телета и кози. Това е част от ритуала на религията, но гледката бе доста езическа. 

Радостно турско семейство в кв. Хисаря бе теглило ножа на жертвения коч и 3 поколения усмихнато позираха пред закланото хайванче. Някои жертвоприносители не се доверяваха на уменията си със сатъра и наемаха професионални касапи. Там нещата ставаха по-бързо и по-чисто. Доколкото можеха, фамилиите гледаха да са хуманни към нарочените животинки и ги успокояваха преди сетния им час. 67 годишния Шефкед Ибрям от квартал Бадема даваше вода и мекица на теленцето си преди да го заколи. 350 килограмовото добиче обаче се усети, когато тръгнаха да го връзват и гледката ставаше малко като „Мълчанието на агнетата“. Буквално, за местата където се колеха овни и агнета. 

Не по-малко от 100-на животни бяха заклани само днес в различните хасковски квартали, с уговорката, че никой не се нае да предполага, колко са закланите в Република. Там се имат за турци и спазват Байрама. Няма сигнали за нерегламентирано колене в междублокови пространства или на улицата съобщиха от Агенцията по храните. Оттам са готови с актовете при сигнали. 

Макар гледката на закланите животни да е натоварваща за несвикналото око, „Коч Байрама“ има дълбоко хуманна и социална функция. Месото от закланите животни се раздава на бедни семейства, които не могат да си позволят свое жертвено животно. Или се прави курбан, като благодарност към Бог, Че го е дарил с богатство. 

Клането на жертвено животно, категорично е чисто езически обичай и го има във всички древни вярвания. И макар да се отрича от световните религии, те мълчаливо го приемат в религиозната си система, като го обличат в своя окраска. При християните такъв момент е коленето на агне за Гергьовден, че и прасе за Коледа.

Г.Христов

Успокояването е с мекички и вода
После гледката става езическа
Странното е че това не притеснява дори и малките членове на семейството, нито пък техните родители
Най-често се колеха кочове
Професионалистите одираха животното за минути
Малките деца се белязват с кръв за здраве и берекет
В джамията сутринта: вярващите запушват ушите си за да чуват само гласът на Бог
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини