От х:

Днес в x:

Десетки миряни ще спят за здраве в църковния храм срещу Голяма Богородица

Изображение 1 от 4

    Десетки миряни пристигнаха в понеделник  в двора на хасковския катедрален храм „Успение Богородично“, за да получат от казаните с фасул, в чието приготвяне през деня участваха повече от 20 жени на възраст от 30 до 90 години.

    14-те съда с боб направо върху огъня освети отец Антоний Енев. Много от хората отнесоха бурканите с постния курбан към домовете си, за да хапнат от осветената гозба и останалите членове на семействата им.

    Ритуалът за празника на 15-ти август, който е популярен още като Голяма Богородица, започва още предходната  вечер с празнична литургия. След нея много от миряните остават да преспят в църквата или в църковния двор на открито. „Всяка година идваме срещу Голяма Богородица да нощуваме в храма. Още от дете ме водеше моята баба, казваше ми, че е за здраве“, разказва 73 годишната Минка Стефанова. На Успение Богородично е последният ден от постите и не трябва да се яде месо, разрешава се само риба, казва възрастната жена и допълва, че според вярванията, които е чувала от баба си, ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини