От х:

Днес в x:

Монтират двуметров купол на параклиса „Св. Трифон“

Така ще изглежда куполът с кръста на параклиса

Осмоъгълен купол ще покрие до седмица-две параклиса „Св. Трифон“, който едноименното гражданско сдружение вдига в парк „Кенана“. Инициаторите уточниха, че вече е завършен грубият строеж на храма, а голяма част от строителните материали са дарение от местни фирми.

Осмоъгълното кубе върху сградата е с диаметър 3 м. и височина 2,45 см, заедно с еднометровия кръст на него. Те са дарение от Драгомир и Галина Андонови и са изработени в цеховете на фирмата им „Ареа“. Само преди дни отново чрез фирма - дарител са осигурени и средствата за монтирането на арката с кръста.

От гражданското сдружение “Св. Трифон - Кенана“ са обнадеждени, че ще успеят да покрият бъдещия храм преди идването на зимата. Преди това обаче предстои да бъде свършена и част от фината работа по шпакловането, поставянето на дограмите, ел.инсталацията, мазилката и облицовките на стените.

До момента в касите за събиране на даренията за построяването на храма, които са оставени във всички църкви в Хасково, са събрани около 6500 лв. в рамките на година и половина, отчетоха от сдружението. Макар че вече имат рамо от големи фирми за възстановяването на параклиса, инициаторите много се надяват миряните да участват по-активно, макар и с малко средства, и да подпомогнат делото им. „Така всички ще изчистим срама от поругаването на обителта по време на предишния партиен строй, когато е била превърната в резервоар за вода“, казаха от сдружението.

Повече за историята на параклиса и дарителските сметки за възстановяването му.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини