От х:

Днес в x:

Огън прекоси село, пожарникари гасят между рояци пчели

Пожарът прекоси дворове и обгърна изоставени постройки

Внезапен пожар връхлетя от три страни и  обкръжи димитровградското село Великан. Пламъците избухнали към 13 часа в три отделни огнища. Двете били в противоположните краища на селото, едно -до голям пчелин със 120 кошера.

Поне 5 екипа на димитровградската пожарна плюс служители на горското гасиха в продължение на часове стихията.

В крайна сметка успяха да спрат пламъците на метри от дворовете на хората и да предотвратят големи щети. На места огънят обаче прекоси дворните места, изоставена постройка пък бе обгърната от пламъците. Руината обаче била необитаема от години. 

Най-голяма била заплахата за пчелина на Иван Стаматов. Третото огнище избухнало в боровата горичка точно до него. Искри започнали да падат между 120-те кошера, а рояци насекоми изпълнили въздуха над пчелина. С риск от многобройни и сериозни ужилвания, екип огнеборци влезнал сред кошерите и гасил всяко възникнало огнище. Друга пожарна и водоноска пък спасявали имотите на Стаматови и съседите им Кръстеви. 

„Отърваха ни. Върнах се след 7 годишен гурбет в Испания да развъждам пчели в България, а сега всичко щеше да изгори“ обясняваше димитровградчанина Иван Стаматов. Младият мъж с усмивка отрече роднинска връзка с хасковския си съименник- строителен предприемач и екс депутат Иван Стаматов. Били обикновени хора и това бил техния поминък. Благодарните родители на Иван черпеха пожарникарите с круши и вода и не смогваха да благодарят. 

Огънят край Великан, вероятно е умишлен предполагат огнеборците, но доказателства няма. Не може да е предизвикан от пастири, защото край селото няма паша. Другият вариант е да е техническа неизправност, но от къде-никой не знаеше. 

В късният следобед на първи октомври избухнаха още поне 5 пожара. Гори край Болярово, Узунджово, Ябълково, а най-сериозно е положението в любимешкото село Малко градище, където съобщението е за пожар в борова гора. Един екип от хасковско пък е изпратен на помощ в Кърджали.

Г. Христов

Огънят настъпил към Великан от 3 страни
Изгорели са стотици декари храсти и гори
Охлювите нямали никакъв шанс да избегнат кладата
Стаматови оглеждат спасения си пчелин
Фамилията не смогваше да благодари на огнеборците
Край Великан останаха дежурни коли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини