От х:

Днес в x:

Тракийци приеха декларация за възстановяване историческата истина за предците им

99 години след жестокото избиване на над 2000 тракийски бежанци глави пред тракийския пантеон в Маджарово сведоха техните наследници.

Възпоменателна панихида на мястото отслужи Старозагорският митрополит Галактион. На церемонията присъства и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

В обръщението си към потомците на загиналите през есента на 1913-та година писателят Никола Инджов каза: „Тракия, както знаем, е земя на българи, турци и гърци. Но само българите са прогонени от своите поселища. Това не означава нищо друго, освен, че Тракия е обезбългарена съзнателно.“

От името на тракийските дружества от цялата страна пред пантеона на загиналите от башибозушкия ятаган, беше прочетена декларация, адресирана до Народното събрание, Президента и всички политически партии. В документа се казва, че тракийци не търсят отговорност от сегашната турска власт за зверствата през 1913-та. Те обаче настояват да бъде възстановена историческата истина и справедливост. „Българската, европейската и световната общественост да признаят трагедията на нашите предци“, настояват потомците. Те призоваха народните представители да гласуват специална декларация. „И въпросът с моралното и материалното компенсиране на тракийци да стане един от най-важните въпроси на нашето политическо ежедневие, защото това за нас е национална кауза" настояват още в документа тракийските наследници.

М. Манолова

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини