От х:

Днес в x:

Делян Добрев: Искът за 1 млрд Є не ни притеснява, търсим нефт и газ в Черно Море

Искът за 1 мрлд евро, който Русия ни отправи във връзка с отказаната поръчка за АЕЦ Белене, не ни притеснява защото ние бяхме готови и за този вариант. Направили сме всичко необходимо да решим проблема. Това което е по-интересно е че ще търсим нефт и газ в Черно море на ново, неразработвана досега поле. Това обяви днес в Свиленград енергийният министър Делян Добрев, с което ловко финтира въпросите свързани с огромната неустойка, която Русия поиска за прекратяването на договора за атомната електроцентрала. По по-интересният според министъра въпрос, търсенето на нефт и газ в акваторията на Черно Море, министърът разясни, че се работи в новия район „Терес“ който обхваща южната част на българската територия в морето, до турската граница. До два месеца ще бъде определена и фирмата, която ще извършва проучванията. Нямало да има проблем с намирането на водеща компания в тази сфера, понеже това била една от малкото зони на Черно Море, която не е отдадена на концесия. Пак водещи компании, OMV и Репсол изследват и северната акватория на Черно Море, така наречения район "Хан Аспарух". Двете фирми вече са внесли в държавния бюджет 48 млн лева такси за развойната си дейност.  

Оптимизъм за намирането на находища от нефт и газ и в южното Черноморие, дават проучванията в съседната турска акватория. На 3 600 метра там били открити обещаващи следи от ценните природни суровини. Рано и непрофесионално е да се каже, какви ще бъдат евентуалните количества. Със сигурност не става въпрос за едно и също находище с турското, защото дъното е с различна геоложка структура.

Добрата новина дойде точно, когато Овергаз днес стартира сеизмичното проучване на предполагаеми находища на нефт и газ в община Свиленград. Това са първите проучвания на подобни природни залежи в района на Тракия. Проучването е съвсем безвредно за околната среда. То също е мотивирано с турски находища открити в Одринска Тракия-25 на газ и 3 на нефт.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини