От х:

Днес в x:

С багери бутат къщата на Георги Бедния

Незаконният втори жилищен етаж, който подлежи на разрушаване утре

Багери ще захапят утре жилището на хасковлията Георги Кьосепашев, за да го премахнат като незаконно, и на практика ще го оставят на улицата заедно със съпругата му Виолета. По разпореждане на ДНСК, хасковска строителна фирма трябва да разруши втори етаж от сграда на адрес Орфей 20 К, където Кьосепашев живее от 2000-та година насам. Разпореждането е обжалвано на всички инстанции в съда, откъдето са потвърдили мярката. Според Кьосепашеви, на базата на грубо изопачаване на фактите. За случаят е сезиран и омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, който е препоръчал на ДНСК да спазват член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, която забранява такава принудителна мярка ако жилището е единствено за потърпевшите. От ДНСК обаче отговорили, че те не рушат цялата жилищна сграда, а само незаконният втори етаж. Куриозното е, че по определение на община Хасково, там трябва да има само офиси, не и жилища. Което си е точно така, както е видно от снимките. С други думи, Кьосепашеви нямат друго жилище освен съществуването, но въпреки това утре вероятно ще отидат под багерите.

Случаят е заплетен до немай къде. Казусът започва още от 1998-ма година, когато хасковският окръжен съд се произнася за законността на имота в полза на Кьосепашев, в спора му с тогавашната кметска администрация на Атанас Василев. На 30-ти юли 2003-та година тогавашният главният архитект на Хасково Томи Томов пък одобрява инвестиционен проект на Кьосепашев за строеж на 2-ри жилищен етаж. Всичко изглежда законно и наред. До 2008-ма година когато от община Хасково поканват собственика да подаде документи за узаконяване на имота.

Странното на пръв поглед искане на общината, за узаконяване на нещо вече разрешено и законно, се обяснява от местната Архитуктура с факта че за периода от 2003-та до 2008-ма така и не е поискано и издадено право за строеж на жилище и съответно сроковете за това са изтекли.

Междувременно фамилията подава още същата година исканата документация. Архитектурата обаче я връща с твърдението, че плановете не са по предназначение. Според одобреният ПУП за мястото, постройките там трябва да са за обществено обслужване, тоест офиси. Жилища не се предвиждат. След кратка преписка с искане за коригиране на инвестиционният план и неизпълнено такова, на 17.08. 2009-та общината изпраща окончателен мотивиран отказ за узаконяване и определя надстройката като незаконна. Следват съдебни дела, които са на път да приключат с багери за вторият етаж, където на площ от 170 квадрата, от 2000-та година живеят Кьосепашеви. Междувременно те са разпродали офисите на първия етаж с изключение на един, в който е магазинът им за дрехи. Ако им бутнат апартамента в надстройката, Георги Кьосепашев напълно ще отговаря на прякора, с който е известен в квартала-Бедния.

Бюрокрацията на държавната машина обаче е безмилостна. Особено за бедните.

Г.Христов

На този етаж, Кьосепашеви живеят от 12 години
Отдолу са напълно законни офиси
Кьосепашев разчитал на проекта си от 2003-та. Оказало се, че това е недостатъчно
От утре, той и съпругата му Виолета буквално не знаят къде ще отидат
Разрешеният проект за жилище от 2003-та

Съдът обаче потвърждава че там може да има само офиси, съгласно ПУП-а
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини