От х:

Днес в x:

Рекетират ни с 35 стотинки за найлонова торбичка от октомври

"Потниците" вече ще струват 35 ст

Пазаруващите в хранителни магазини ще плащат по 35 стотинки за найлонова торбичка, от 1-ви октомври. Предупреждението е на регионалната Екоинспекция, която допълва, че от тук нататък, всяка година цената на найлоновата торбичка ще се вдига с по още 10 стотинки. Целта е да се изкарат от употреба кесийките, които се явяват един от основните замърсители на околната среда. 

Сумата е регламентирана като продуктова такса, която трябва да бъде платена от производителите и вносителите на всички размери полиетиленови торбички тип „потник“ /с две връзки/. Досега, продуктовата такса за потниците бе 15 ст. 

Досега магазините бяха освободени от тази такса. Сега обаче, ако магазинер не представи фактура и сертификат за платена такса от производител или дистрибутор, ще трябва да я плаща самият той. 

35 стотинки на торбичка ще дойде много, надяват се държавните еколози. Към настоящият момент, много хасковски магазини дават безплатно торбичките или на символичните 5 стотинки, в името на запазването на клиента. 

От друга страна, дори и магазинът да работи с производител, платил продуктовата такса, тази такса ще е начислена в цената на торбичката. Едва ли магазинът ще харизва по 35 стотинки на клиент, затова пак ще си ги иска от него.  

Добрата новина е, че безплатни остават найлоновите торбички, които са за първична опаковка без дръжки. 

Мерките трябва да спрат потреблението на найлонови торбички и да ги заменят с платнени пазарски чанти или биоразградими торбички. Те се разграждат в природата за 11 седмици. За сравнение, дебелите найлонови торбички имат период на разграждане в природата от 1000 год, а тънките от 200- 400 години. Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година от попаднали във водата торбички, поради човешка небрежност.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини