От х:

Днес в x:

Срещу 120 бона: Общината осигури климатици за всички градини

Фасадите на забавачките ще се променят. Климатик ще има за всяко помещение

Хасковската община купи климатици за всичките си детски градини, включително и селските. Уредите са закупени повече от изгодно-200 броя за 120 хиляди лева. Заради голямата поръчка, дистрибуторът дал и огромна отстъпка-около 35 % от цената. Климатиците са най-разнообразни-от 12-ки до 24-ки, стриктно съобразени с изискванията за климатизиране на помещения, в които има малки деца. Първи етап от поставянето на климатиците вече е завършил-50 уреда бяха монтирани в двете дежурни забавачки-ОДЗ №15 и ОДЗ №22 и направиха поносимо лятото за стотици хасковски деца. 

Макар решение за климатици в детските градини да бе взето преди близо 2 години, работата получи силен тласък това лято. В средата на юни нашумя проблема с колосалните жеги на които се „варят“ децата в забавачките. Мнозинството от заведенията дори нямаха и един климатик. За по-малко от месец бе договорено и закупено цялото необходимо оборудване, а първото бе монтирано още в края на юли, навреме за дежурните забавачки, които стартираха от 1-ви август. Тогава от администрацията обещаха, че до дни пристигат и останалите климатици. Днес стана ясно че това вече е факт. 

До дни започва и вторият етап от операция „хладно“. Той включва поставяне на климатици на вторите етажи на градините, където жегата е най-нетърпима, уточни шефът на дирекция социални дейности и образование Васил Несторов. Третият етап е оборудването и на първите етажи. Той трябва да приключи до началото на следващото лято. Графикът за монтаж ще зависи от текущите ремонти в забавачките. Такива вървят в поне 7-8 детски заведения. 

Най-мащабни ремонти се проведоха в бившия дом Надежда и ОДЗ №19. Сградата на бившият социален дом е преустроена в новата детска гради „Ежко бежко“ която официално ще бъде открита на 3-ти септември. В забавачката засега има записани 40 деца, но капацитетът и е 100 и затова записването продължава. 

Децата лишени от родителски грижи, които до момента бяха в „Надежда“ пък отиват в преустроено крило на ОДЗ 19. Рокадата стана факт след като много деца бяха изведени от социалния дом и интегрирани в общообразователна среда. В същото време имаше стотици чакащи за места в детски градини родители.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Zu
    zuzi_1413444012
    0 0
    10:22, 16 окт 2014
    Каква ли тлъста комисионна е прибрал нашия Гошко хубавеца?
Последни новини