От х:

Днес в x:

Осем расови бика заклещени на втория етаж в тир

Осем расови бика останаха заклещени на втория етаж на словашкия тир, който се подпали тази сутрин в Димитровград. Пожарът повредил електрическата инсталация на камиона, както и хидравликата, която блокира. Това направи невъзможно свалянето на платформата, която отделя първото от второто ниво в товарния отсек.

Десетината животни от първия етаж бяха свалени без особени проблеми в базата за престой в село Стамболийски. С помощта на повдигащия механизъм на специализирания автомобил за пътна помощ бе разгъната платформата за слизане и стресираните бикове се юрнаха на свобода. Расовите животни се оказаха възпитани и без много суетене влязоха в обора, насочвани от работниците.

Останалите на второто ниво обаче се оказаха заклещени. Блокиралата хидравлика не позволяваше движение на платформата нито нагоре, нито надолу. Техниците от пътна помощ опитаха всякакви варианта за спускането й, но безуспешно. Словашкият шофьор потърси по телефона съвет от фирмата си. Оттам препоръчаха да се вдигне цялата задна част на тира, отдолу имало клапан, който можел да освободи платформата. Въпреки рискованата операция словакът се навря под многотонната машина да го търси. Оказа се обаче, че и той не върши работа.

„Отивам да взема друг екип и техника. Ще разрежем камиона, няма друг начин. Ще го направя като кабрио“, отсече след безуспешните опити шефът на димитровградския сервиз Генчо Димитров. До радикалното решение обаче не се стигна, защото платформата все пак беше освободена и осемте животни излязоха от камиона.

Докато траеше операцията по спасяването на расовите бикове от горелия тир, в базата на почивка на животни пристигнаха още два, натоварени с живи животни. По предписания на ЕС при транспортиране на живи животни след 24-часов преход трябва да има задължителна 24-часова почивка. Това е и целта на базата в Стамболийски.

„Шофьорите обаче масово не спазват правилата. Карат по цели денонощия и стават бели“, обясни собственикът на базата Нергюн Ахмед. Той допълни, че вчера също е имало инцидент с тир с крави, който се обърнал на пътя между Тополовград и Раднево. Четири животни умрели на място, едно – по-късно, вече при тях.

„Тук спират тирове с животни от Австрия, Германия, Чехия. От февруари, откакто работи базата, в нея са спирали за почивка на животните над 170 транспорта“, допълни Ахмед.

Всички бикове от авариралия словашки тир бяха прегледани от хасковски ветеринари. По тяхна преценка животните са здрави, няма със счупени крака и единственото последствие за тях е преживеният стрес от сутрешния пожар и часовете, прекарани в клетките без вентилация.

30-те млади бика, които бяха спасени днес, са от породата „Симентал“. Цената им зависи дали са за разплод или за месо. На търгове в Европа сумата за расови животни от тази порода тръгва от 7-8 хиляди евро. Ако пък се плащат на килограм живо тегло, едно от тях, тежащо средно 600-700 кг.,, излиза някъде около 2000 евро, обясниха за Haskovo.net специалисти в бранша.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини