От х:

Днес в x:

Ученици подредиха колекция от 160 колички в Свиленград

Част от колекцията на седмокласника Никола

Ученици от Свиленград подредиха уникална колекция от мини колички в местния музей.

14-годишният Никола Ходжев намести своите 130 любими метални автомобилчета сред вековни експонати. С колекцията си, която събира от две годишен, находчивият тийнейджър направи рейтингов „удар“ по интерес. За да видят изложението му в музея влизат както връстници на Никола, така и запалени любители на мини автомобилното изкуство от по-възрастните жители.

“ Идеята за подобни изложби е да привлечем вниманието на подрастващите с тематика близка до интересите им и така да създадем навици да посещават музея не само в учебно време“, коментира шефът на културното средище в пограничния град Елена Митева.

Повечето от представените колички са на популярната в производството на мини железни автомобили фирма Matchbox. Направата на автомобилчетата с размер на кибритена кутийка, започва в далечната 1953 година. Интересното при тях е, че могат да се отварят и се виждат всички части на автомобилния двигател в детайли.

Експонатите на Никола са подредени в няколко тематични групи като се започне от полицейски,пожарни, строителни автомобилчета и се стигне до тунинговани. Сред най-интересните са от серията Rally Ferrari –Race & Play.

Повечето от количките Никола е получавал по поводи и без от роднини и приятели, които знаели за страстта му към умалените автомобили.

Заради огромния интерес към колекцията на седмокласника, самоинициатива да представи и своята, макар по-скромна сбирка от автомобилчета, е проявило и още едно момче от Свиленград. 30-те колички на третокласника Теодор Николов също са намерили място в изложението.

Сред неговите най-интересни „любимци“ има и от по-старите моделчета, произведени в България като Rolls-Royce , Lincoln, Citroen, Mazda и Cugar. Миниколите ще останат в музейната експозияция до края на месец август, обеща шефът на музея Елена Митева.

Мая Манолова

Шефът на музея в Свиленград Елена Митева и гордият собственик на сбирката от 160 метални автомобилчета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини