От х:

Днес в x:

Следовател крие трупове от катастрофи

Бившият следовател в Свиленград Веселин Коларов е забавил фатално – с години, петнайсетина дела за катастрофи със смъртни случаи, научи Haskovo.net. Част от тях са били прекратени заради изтекла абсолютна давност. Информацията за случая с настоящия съдия в Районен съд Харманли бе потвърдена от достоверен източник.

Разплитането на скандала започва миналата година с жалба от Димитър Петков от Свиленград до Върховна касационна прокуратура. В нея той пише, че баща му Петко Петков е загинал в автомобилна катастрофа през месец май 2000 година в Капитан Андреево. Повече от 10 години обаче той нямал никаква информация за разследването на катастрофата, затова се обръща за съдействие към върховните прокурори.

За проверка на случая е бил натоварен Инспекторатът на ВКП. Проверката показала, че към август 2010 година делото изобщо не е било вписано в следствения регистър. Оглед на мястото на катастрофата е бил направен от тогавашния следовател в Свиленград Веселин Коларов, установили инспекторите.

На 1 септември 2008 година Коларов обаче встъпва в длъжност като съдия в Районния съд в Харманли. Папката с катастрофата в Капитан Андреево била оставена в деловодството, но не била приета по опис и не била разпределена на друг следовател. Окръжна прокуратура не е била уведомена за образувано досъдебно производство по случая, макар това да е задължително, установили още инспекторите.

Делото е било прекратено миналата година поради изтекла абсолютна давност.

Случаят с фатално забавените дела на Коларов, по информация на Haskovo.net, е предаден на софийска градска прокуратура. По непотвърдена информация обаче става дума за петнайсетина подобни казуса, повечето от които са с изтекла давност. Само две от тях са влезли в съда с обвинителен акт и то в самия край на изтичащия давностен срок.

Потърсен по телефона за коментар, Веселин Коларов заяви, че наистина е имало такава инспекция, но той не иска да коментира, за да не влияе на проверката. Все пак той се изненада, че става дума за 15 такива дела. По думите му ставало въпрос само за пет, от които поради давност е прекратено едно. Освен това той посочи факта, че прекратяването на това дело е станало две години след като вече не е бил следовател. Освен това някои от катастрофите не били със смъртни случаи, а само с ранени.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини