От х:

Днес в x:

Гонят среднистите от свиленградската митница, плацът оголен

 
Изпит за митничари се проведе в УНСС Хасокво в понеделник, обявените свободни места са 20

36 младши, старши и главни митнически инспектори са освободени до днес от свиленградската митница, пише „Старият мост“. Акцията по отстраняване на служители без висше образование започна на 24 юли, когато там пристигнали шефове от централата в София и започнали поголовно връчване на „честитки“. Уволнените приемали отстраняването си спокойно, даже някои, които не били на смяна, по собствена инициатива се явявали, за да получат заповедите. Повечето от тях са със солиден стаж в митницата - над 10 години. Има и хора, на които остават няколко години до пенсиониране.

Първоначално е имало идея да бъдат освободени 550 среднисти от митническите управления в страната, като най-голям, по думите на директора Ваньо Танов, е броят им в Свиленград. Триста обаче са представили дипломи за висше образование и ще бъдат уволнени 250.

В същото време фронтът на митница Свиленград е оголен откъм началнически и изпълнителски кадри. На редица възлови постове от доста време няма титуляри, липсват хора и за работа на плаца. Цели отдели и сектори са обезглавени. След като Ани Златанова бе отстранена от поста, отдел „Митническо разследване и разузнаване“ все още е без началник. Три сектора към този отдел също са без шефове, някои повече от година – година и половина. Сектор „Борба с наркотрафика“ неотдавна остана без шеф, тъй като досегашният – Станислав Таушанов, бе понижен. Няма началник и отдел „Акцизи“. Двамата кандидати за длъжността – Атанас Чавдаров и Петя Цветкова, бяха отхвърлени на обявения конкурс. Самият пункт Капитан Андреево е без началник, но вече има предложение за обявяване на конкурс. Не са заети 6 изпълнителски и една началническа щатни бройки за рентгена в митницата.

Заради недостига на хора от страната в Свиленград са командировани 16 митничари, има и петима стажанти. Повече външни подкрепления не могат да се очакват, тъй като и другите митници изпитват кадрови дефицит. „От отделите в администрацията съм прехвърлил 20 души на платното във връзка с усиления трафик през летните месеци“, споделя пред изданието началникът на митницата Тодор Караиванов.

От понеделник работа най-вероятно ще започнат четирима, спечелили конкурса за младши митнически инспектори. Още 20 ще бъдат назначени след подбора за инспектори, който тече в момента. Новите кадри обаче няма да могат да попълнят пробойните в щатния състав, още повече, че им предстои 7-месечен курс на обучение.

Тепърва ще стане ясно и дали редиците на митничарите ще оредеят с още 5 души, срещу които се води дисциплинарна проверка. Петимата бяха обвинени, че връщали в Турция контрабандна стока, вместо да я конфискуват по надлежния ред.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини