От х:

Днес в x:

ВиК Хасково избомби Диализата, 15 апарата блокираха

Д-р Близнаков в помещението с гръмналия осмотичен апарат. В съседната зала лежат 15 болни за хемодиализа, чиято процедура бе внезапно прекратена

15 апарата за хемодиализа блокираха днес при опита на ВиК Хасково да смени водомера на болницата. Към всичките изкуствени бъбреци бяха включени болни, чиято процедура по пречистване на кръвта бе преустановена.

Причина за опасната ситуация стана екип на ВиК, изпратен да смени основния водомер на болницата. Работниците врътнали крана, за да свалят стария водомер, когато пристигнал вбесеният шеф на МАЛБ д-р Славчо Близнаков. Той наредил веднага да се пусне водата. „Имаме пациенти на операционната маса. Водата не бива да спира нито за миг. Защо не сте ни предупредили?“, нахокал ги той. И работниците на ВиК пуснали водата.

Лошите предчувствия на болничния шеф обаче станали реалност след минути, когато му се обадили от отделението по хемодиализа. Гръмнала осмозата и 15-те апарата за диализа блокирали.

„Осмотичният апарат пречиства водата, която се подава към апаратурата за хемодиализа. Гръмнаха филтрите и апаратурата блокира. Това се получава, защото при пускането на водата има голямо налагане, резултатът е истински хидравличен удар“, обясниха от отделението. „Ако в града спре водата и после отново дойде, налягането не е толкова голямо, както при пускането на кран на 50 метра от нас“, допълниха те. Медиците се разтичаха да търсят нови филтри, докато пациентите на диализа с тревога следяха суматохата в отделението от леглата си.

По-рано тази сутрин шефът на ВиК Хасково Петко Стойчев даде пресконференция по повод избухналия вчера скандал с липсата на вода в Родилното и изпратената там пожарна, от която персоналът пълнеше туби с вода. Според водния шеф проблемът с МБАЛ Хасково е заради пари. „Задължението на болницата за вода към днешна дата е 179 000 лева, а графиката на задължението им показва непрекъснато увеличение“, обясни Стойчев.

Присъстващият на брифинга шеф на район „Хасково“ Иванко Милушев пък обясни, че причина за вчерашната липса на вода в АГО е авария в квартала. „Отстранихме я веднага, но после видяхме и друга счупена муфа и смяната й ни забави“, обясни Милушев. По думите му водоподаването е било нарушено за времето от 11.30 до 15 часа.

„Освен това никой не ни се обади да поиска помощ. Защо търсят пожарната? Ние имаме и водоноски, и лаборатория, за да сме сигурни, че изпращаме чиста вода“, допълни Петко Стойчев.

Конкретен повод за скандалите между ВиК и МБАЛ била сметката за февруари тази година. Обичайното месечно потребление на лечебното заведение било 13-15 хиляди лева. За втория месец на годината обаче сумата била 29 000. „Проверихме случая, смятаме, че потреблението е реално. Нашата отговорност е до входа на болницата. Там има водомер и той отчита. Ако вътре в района на болницата през февруари са имали авария, това не е наш проблем“, обясни още Стойчев.

Въпреки това той заяви, че веднага изпраща екип на място, който да смени стария водомер с нов. „Старият ще е го изпратим за проверка в държавна лаборатория, за да видим дали отчита правилно“, допълни водният шеф.

Добрите му намерения обаче приключиха с избомбването на Диализата, а 15 пациенти останаха по леглата си край блокиралите апарати.

„Ние не отричаме, че дължим пари на ВиК. Искаме обаче качество на услугата и освен това да ни измерват коректно потреблението. ВиК не може да се държи високомерно като монополист. Болницата има достатъчно пари да си погаси задължението, но няма да го направи, преди от ВиК да започнат да се отнасят нормално към клиентите си. Проверка на водомера искаме още от март, а те просто ни казват,че всичко е наред и си искат парите. Но смяната му става с предварително съгласуване и уточняване на точното време, за да няма такива опасни за здравето и живота на хората ситуации“, заяви за Haskovo.net изпълнителният директор на МБАЛ д-р Близнаков.

Тодор Кръшков

Шефът на ВиК Петко Стойчев показва графиката с растящите задължения за вода на МБАЛ Хасково. Според него парите саябълката на раздора
Така зареждаха с вода вчера Родилното в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини