От х:

Днес в x:

25 °C

ВиК Хасково избомби Диализата, 15 апарата блокираха

Д-р Близнаков в помещението с гръмналия осмотичен апарат. В съседната зала лежат 15 болни за хемодиализа, чиято процедура бе внезапно прекратена

15 апарата за хемодиализа блокираха днес при опита на ВиК Хасково да смени водомера на болницата. Към всичките изкуствени бъбреци бяха включени болни, чиято процедура по пречистване на кръвта бе преустановена.

Причина за опасната ситуация стана екип на ВиК, изпратен да смени основния водомер на болницата. Работниците врътнали крана, за да свалят стария водомер, когато пристигнал вбесеният шеф на МАЛБ д-р Славчо Близнаков. Той наредил веднага да се пусне водата. „Имаме пациенти на операционната маса. Водата не бива да спира нито за миг. Защо не сте ни предупредили?“, нахокал ги той. И работниците на ВиК пуснали водата.

Лошите предчувствия на болничния шеф обаче станали реалност след минути, когато му се обадили от отделението по хемодиализа. Гръмнала осмозата и 15-те апарата за диализа блокирали.

„Осмотичният апарат пречиства водата, която се подава към апаратурата за хемодиализа. Гръмнаха филтрите и апаратурата блокира. Това се получава, защото при пускането на водата има голямо налагане, резултатът е истински хидравличен удар“, обясниха от отделението. „Ако в града спре водата и после отново дойде, налягането не е толкова голямо, както при пускането на кран на 50 метра от нас“, допълниха те. Медиците се разтичаха да търсят нови филтри, докато пациентите на диализа с тревога следяха суматохата в отделението от леглата си.

По-рано тази сутрин шефът на ВиК Хасково Петко Стойчев даде пресконференция по повод избухналия вчера скандал с липсата на вода в Родилното и изпратената там пожарна, от която персоналът пълнеше туби с вода. Според водния шеф проблемът с МБАЛ Хасково е заради пари. „Задължението на болницата за вода към днешна дата е 179 000 лева, а графиката на задължението им показва непрекъснато увеличение“, обясни Стойчев.

Присъстващият на брифинга шеф на район „Хасково“ Иванко Милушев пък обясни, че причина за вчерашната липса на вода в АГО е авария в квартала. „Отстранихме я веднага, но после видяхме и друга счупена муфа и смяната й ни забави“, обясни Милушев. По думите му водоподаването е било нарушено за времето от 11.30 до 15 часа.

„Освен това никой не ни се обади да поиска помощ. Защо търсят пожарната? Ние имаме и водоноски, и лаборатория, за да сме сигурни, че изпращаме чиста вода“, допълни Петко Стойчев.

Конкретен повод за скандалите между ВиК и МБАЛ била сметката за февруари тази година. Обичайното месечно потребление на лечебното заведение било 13-15 хиляди лева. За втория месец на годината обаче сумата била 29 000. „Проверихме случая, смятаме, че потреблението е реално. Нашата отговорност е до входа на болницата. Там има водомер и той отчита. Ако вътре в района на болницата през февруари са имали авария, това не е наш проблем“, обясни още Стойчев.

Въпреки това той заяви, че веднага изпраща екип на място, който да смени стария водомер с нов. „Старият ще е го изпратим за проверка в държавна лаборатория, за да видим дали отчита правилно“, допълни водният шеф.

Добрите му намерения обаче приключиха с избомбването на Диализата, а 15 пациенти останаха по леглата си край блокиралите апарати.

„Ние не отричаме, че дължим пари на ВиК. Искаме обаче качество на услугата и освен това да ни измерват коректно потреблението. ВиК не може да се държи високомерно като монополист. Болницата има достатъчно пари да си погаси задължението, но няма да го направи, преди от ВиК да започнат да се отнасят нормално към клиентите си. Проверка на водомера искаме още от март, а те просто ни казват,че всичко е наред и си искат парите. Но смяната му става с предварително съгласуване и уточняване на точното време, за да няма такива опасни за здравето и живота на хората ситуации“, заяви за Haskovo.net изпълнителният директор на МБАЛ д-р Близнаков.

Тодор Кръшков

Шефът на ВиК Петко Стойчев показва графиката с растящите задължения за вода на МБАЛ Хасково. Според него парите саябълката на раздора
Така зареждаха с вода вчера Родилното в Хасково

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини