От х:

Днес в x:

19 °C

ВиК Хасково избомби Диализата, 15 апарата блокираха

Д-р Близнаков в помещението с гръмналия осмотичен апарат. В съседната зала лежат 15 болни за хемодиализа, чиято процедура бе внезапно прекратена

15 апарата за хемодиализа блокираха днес при опита на ВиК Хасково да смени водомера на болницата. Към всичките изкуствени бъбреци бяха включени болни, чиято процедура по пречистване на кръвта бе преустановена.

Причина за опасната ситуация стана екип на ВиК, изпратен да смени основния водомер на болницата. Работниците врътнали крана, за да свалят стария водомер, когато пристигнал вбесеният шеф на МАЛБ д-р Славчо Близнаков. Той наредил веднага да се пусне водата. „Имаме пациенти на операционната маса. Водата не бива да спира нито за миг. Защо не сте ни предупредили?“, нахокал ги той. И работниците на ВиК пуснали водата.

Лошите предчувствия на болничния шеф обаче станали реалност след минути, когато му се обадили от отделението по хемодиализа. Гръмнала осмозата и 15-те апарата за диализа блокирали.

„Осмотичният апарат пречиства водата, която се подава към апаратурата за хемодиализа. Гръмнаха филтрите и апаратурата блокира. Това се получава, защото при пускането на водата има голямо налагане, резултатът е истински хидравличен удар“, обясниха от отделението. „Ако в града спре водата и после отново дойде, налягането не е толкова голямо, както при пускането на кран на 50 метра от нас“, допълниха те. Медиците се разтичаха да търсят нови филтри, докато пациентите на диализа с тревога следяха суматохата в отделението от леглата си.

По-рано тази сутрин шефът на ВиК Хасково Петко Стойчев даде пресконференция по повод избухналия вчера скандал с липсата на вода в Родилното и изпратената там пожарна, от която персоналът пълнеше туби с вода. Според водния шеф проблемът с МБАЛ Хасково е заради пари. „Задължението на болницата за вода към днешна дата е 179 000 лева, а графиката на задължението им показва непрекъснато увеличение“, обясни Стойчев.

Присъстващият на брифинга шеф на район „Хасково“ Иванко Милушев пък обясни, че причина за вчерашната липса на вода в АГО е авария в квартала. „Отстранихме я веднага, но после видяхме и друга счупена муфа и смяната й ни забави“, обясни Милушев. По думите му водоподаването е било нарушено за времето от 11.30 до 15 часа.

„Освен това никой не ни се обади да поиска помощ. Защо търсят пожарната? Ние имаме и водоноски, и лаборатория, за да сме сигурни, че изпращаме чиста вода“, допълни Петко Стойчев.

Конкретен повод за скандалите между ВиК и МБАЛ била сметката за февруари тази година. Обичайното месечно потребление на лечебното заведение било 13-15 хиляди лева. За втория месец на годината обаче сумата била 29 000. „Проверихме случая, смятаме, че потреблението е реално. Нашата отговорност е до входа на болницата. Там има водомер и той отчита. Ако вътре в района на болницата през февруари са имали авария, това не е наш проблем“, обясни още Стойчев.

Въпреки това той заяви, че веднага изпраща екип на място, който да смени стария водомер с нов. „Старият ще е го изпратим за проверка в държавна лаборатория, за да видим дали отчита правилно“, допълни водният шеф.

Добрите му намерения обаче приключиха с избомбването на Диализата, а 15 пациенти останаха по леглата си край блокиралите апарати.

„Ние не отричаме, че дължим пари на ВиК. Искаме обаче качество на услугата и освен това да ни измерват коректно потреблението. ВиК не може да се държи високомерно като монополист. Болницата има достатъчно пари да си погаси задължението, но няма да го направи, преди от ВиК да започнат да се отнасят нормално към клиентите си. Проверка на водомера искаме още от март, а те просто ни казват,че всичко е наред и си искат парите. Но смяната му става с предварително съгласуване и уточняване на точното време, за да няма такива опасни за здравето и живота на хората ситуации“, заяви за Haskovo.net изпълнителният директор на МБАЛ д-р Близнаков.

Тодор Кръшков

Шефът на ВиК Петко Стойчев показва графиката с растящите задължения за вода на МБАЛ Хасково. Според него парите саябълката на раздора
Така зареждаха с вода вчера Родилното в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини