От х:

Днес в x:

Следващата година дърпат шалтера на местните телевизии

До 1-ви септември 2013-та година всички аналогови телевизии трябва да станат цифрови или изпадат от пазара. Промяната ще удари сериозно регионалните телевизийки които имат ограничено ефирно покритие, предположи Добромир Бялков от Националното управление „Радио и телевизионни станции“, които се занимават с цифровизацията. Преминаването на цифрово излъчване е свързано с финансов ресурс, който регионалните телевизии трудно ще понесат, предположи той. 

Добрата новина е, че от вчера в Хасково са пуснати два цифрови ефирни канала. Това са БТВ и ТВ 7 които се ловят съответно на 26-ти и 42-ри канал. Хващат се дори от най-обикновена стайна антена. Досега цифрова телевизия се ловеше само със сателитна чиния. Малката подробност е, че за да предава качествено телевизора ви, трябва да бъде плазмен, понеже този вид има вградени цифрови тунери. Обикновените телевизори се нуждаят от допълнително устройство, което струва около 50 лв. 

Тестовият период за цифровата ефирна ще продължи до 1-ви септември 2013-та година, когато според европейските изисквания трябва изцяло да завърши цифровизацията на България. Това ще е краят на аналоговите телевизии. В момента в хасково има 6 ефирни телевизии които се предават аналогово. Това са националните БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ 7, ББТ и регионалната Рекординг. 

Надежда за местните телевизии е изявлението на финансовият министър Симеон Дянков, че цифровизацията трябва да се отложи за 2015-та година, понеже в бюджета няма необходимите 300 млн.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини