От х:

Днес в x:

17 °C

Бъдещето ще е децентрализирано

В интернет, както ми напомни наскоро един приятел, всичко изглежда постоянно, докато не се промени. С развитието на технологиите най-дълбоката и дестабилизираща промяна вероятно ще бъде преходът от централизирани интернет услуги към децентрализирани, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

Централизираните услуги обикновено се управляват от компании или институции като Facebook, Twitter или Amazon. Има ръководна структура и шеф, като промените се правят със съзнателно решение. В този смисъл дори Уикипедия се смята за централизирана, въпреки че редакторите и сътрудниците ú са разпръснати по целия свят.

Децентрализираните услуги са по-трудни за дефиниране, но два прости примера могат да бъдат полезни. Първият е имейл, който се състои от мрежи от правила и взаимовръзки, които не са собственост на нито една компания или институция, въпреки че вашият доставчик на имейл услугата може да е. Вторият е самата световна мрежа, поредица от протоколи с огромно количество неща, изградени върху нея. Биткойн също работи по децентрализиран начин, освен ако мнозинството от блокчейн копачите не решат друго, което би станало много трудно.

Когато чувам лаици да обсъждат бъдещето на интернет, най-често срещаният въпрос е каква компания или услуга предстои. Clubhouse, аудио дискусионният форум, е една от последните новости в социалните мрежи, а без съмнение ще има и още.

Когато слушам интернет предприемачи да обсъждат бъдещето, най-големият въпрос е какъв вид децентрализирана услуга или платформа може да бъде следващата. Интернет премина през множество фундаментални промени след зачатъка си през 60-те години, като повече интелигентни хора от всякога работят върху иновациите. Няма основателна причина да приемем, че статуквото е свещено. Всъщност има достатъчно основания да се предположи обратното.

Технологичният предприемач Баладжи Сринивасан прогнозира радикално децентрализирано бъдеще. Според честите му публикации в Twitter криптотехнологиите и децентрализацията ще завладеят света, ако можем да перифразираме твърдението на Марк Андреесен за софтуера отпреди десетилетие. Ако Twitter цензурира някои от своите потребители, те могат да потърсят нови платформи, които не позволяват подобни посегателства.

Защо, например, да не поставим социалните мрежи върху блокчейн и да имаме ефективни микроплащания в криптовалута, за да възнаградим тези, които помагат за поддържането на подобни механизми? Цензурирането на публикации в такава услуга би означавало да се коригира блокчейн регистърът, което ще рече много трудно. (Всъщност такива публикации биха били блокчейн книга, макар и в по-смилаема форма.) И вместо да се сблъсквате с правилата за съдържанието на Twitter или WhatsApp, може би ще може да персонализирате и изградите свои собствени правила.

Според Сринивасан такъв обмен - не само на пари, но и на информация - в крайна сметка ще се развие отвъд лесния държавен или корпоративен контрол. Може дори вече да стане трудно да дефинираме какво представляват парите. Това би бил един нелогичен свят, ако трябваше да го опишем на някого само преди десетина години.

Друга визия за бъдещето, предизвикваща световъртеж, може да бъде видяна на zora.co. Ако първоначално сте объркани - добре дошли в клуба! Мислете за Zora като за Spotify, само дето е за нещо повече от музика, а създателите запазват правата и продават на цени, които решат. Тя се опитва да бъде екосистема с отворен код за създаване бъдещето на изкуството.

Ако настъпи радикална децентрализация, концепцията, която най-много се нуждае от радикална ревизия, може да бъде тази за отсъжданията. Чели ли сте историите за хора, чиито криптопортфейли са били хакнати и нямат банка или посредник, които да ги компенсират? Или за онези хора, които не могат да си спомнят криптопаролите и в резултат на това ще загубят милиони в заключени акаунти? Възможно е тези неща да станат много по-често срещани и понятията за контрол да изискват мащабно преосмисляне.

Израствайки в аналогов свят, намирам, че тези амбициозни визии са едновременно неизненадващи и объркващи. От една страна, видях пренасочването на толкова много дейности към цифровия свят, че друга голяма революция не би трябвало да ме шокира. От друга страна (една евентуално атавистична) част от мен обича да е сигурна, че има контрол, независимо дали е от правителството, група хора в Маунтин Вю, Калифорния или дори деканът на моята енория.

„Животът в блокчейна“ изглежда отчуждаващ по начин, който надхвърля марксистките притеснения. (Все пак аз съм човек, който предпочита да пуска монети за паркинг, вместо да изтегля съответното приложение за плащане.) Когато се запитам какви услуги наистина ми липсват, откривам, че съм много по-заинтересован от нов китайски ресторант в моя град, отколкото от нови платформи с отворен код, които да позволят иновации, дето никога няма да разбера напълно.

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини