От х:

Днес в x:

Код „червено“. Хасковско пламна

Стигне ли се дотам, нещата стават лоши

Код „червено“ бе обявен от Националния институт по метеорология и хидрология – БАН за хасковска област, поради максимален риск от избухване на пожари в големите жеги, съобщават от ОД на МВР.

Огнеборците предупреждават всички, които работят на открито с небрежността си да не предизвикват огнени бедствия. Изрично се забранява паленето на открит огън и извършване на огневи работи в близост до горски територии и изхвърлянето на горими отпадъци. Противопожарните служители сигнализират и кметовете на населените места,да следят за безразборно палене на огън.

По класификацията на пожарникарите код „червено“ означава, че са „възможни бързо разпространяващи се, много силни горски пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. „

Подобни бедствия областта преживя през 2001 и 2007 година.

Началото на пожароопасния сезон стартира с цели 12 пожари в сухи треви само за денонощие. Горя буквално навсякъде в областта-Димитровград, Хасково, Харманли, Тополовград, Симеоновград. Засега няма нанесени материални щети.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини