От х:

Днес в x:

Без сърдити за прием 2012: 36 места за 39 ученици

Дори и тези, които са сбъркали в голямото чудене при подаване на документи, ще имат нов шанс

За всекиго по нещо има във втория кръг от приема в професионалните и профилирани гимназии. По данни на регионалния образователен инспекторат има свободни 36 места, а 39 ученици са останали извън класирането на първи кръг. Сред свободните места има доста атрактивни предложения. Така например в изглеждащата непристъпна ГПЧЕ Хасково остават две свободни места/за момче и момиче/ в паралелката „Английски с френски език“. Едно момче се търси за „Английски с испански“ и 7 души се търсят за попълване на немските паралелки, до максимума от 26 деца на клас. Реално обаче в немския са свободни три места, защото останалите 4 са вече класирани за там, но участват във второ класиране за английският език. Ако успеят, ще освободят местата, но ако не им стигне бала, ще си останат там, където вече са приети. 2 свободни места има за „Информатика с английски“ в хасковското ПМГ плюс 1 място за „Биология с английски“. Двама души се търсят и за Финансово стопанската гимназия в специалността „Банково дело и икономика“. 

Припомняме, че във второ класиране участват само деца подали заявление за участие във втория тур на приема. Те си запазват местата там където са приети от първи път. 

Ако и след второ класиране свободните места не се попълнят, следва трето класиране, където вече става интересно. Тук може да участва всеки некласиран в първите два тура, без значение дали е посочил специалността като желание или не. „На практика, все едно се прави класиране от нови хора“ даде пример шефът на просветата Иван Панайотов. 

Това е манна небесна за тези, които не са се вредили никъде, заради ниския си бал. Те не рискуват нищо, така и така са аут. По-силните и вече класирани ученици обаче са пред дилема. За да участват за едното или в най-добрия случай двете свободни места обявени в третото класиране, те трябва да се отпишат от заетите паралелки.

При неуспех в кандидатстването обаче, може да останат на улицата понеже вече са се отказали от сигурните си места.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини