От х:

Днес в x:

12 °C

Проверка заради текста за преразказ от НВО в седми клас

Случаят, свързан с творбата за преразказа от националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас от 15 юни, ми беше представен на 16 юни и веднага сезирах Инспектората към Министерството на образованието и науката /МОН/.

На 18 юни започна проверката, а вчера ми представиха доклада от нея, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос, че откъсът от романа "Задача с много неизвестни" от братя Мормареви, по който седмокласниците писаха преразказ на националното външно оценяване по БЕЛ на 15 юни, го има в учебна тетрадка по БЕЛ на издателство "Просвета".

Седмокласниците пишат преразказ върху неизучавани в училище художествени текстове, но това означава, че за част от учениците, учили по конкретния учебник с учебна тетрадка на "Просвета", текстът е бил познат, каза Ирена Анастасова от "БСП за България". Тя попита министър Вълчев какви мерки ще предприеме, а той обясни, че на книжния пазар има стотици тетрадки, помагала, сборници и електронни учебни ресурси, които не са задължителни и не се одобряват от МОН, и не е задължително учениците да са учили по тях.

Относно доклада от проверката на Инспектората, "може да презюмираме, че най-вероятно е случайност, но в същото време остава и съмнение, длъжни сме да презюмираме, че може и да има изтичане на информация от министерството и затова възложихме проверката", каза министър Вълчев. По думите му, за съжаление, "Инспекторатът много трудно може да докаже такава". В предходни години също е имало подобни съвпадения, но не са били в тетрадки и помагала на големите издателства, отбеляза образователният министър и добави, че това показва, че може да е и случайност. За тази година няма напълно съвпадение и двата текста от братя Мормареви - за преразказа и от учебната тетрадка, не са напълно идентични.

Резултатите от преразказа от тази година, за съжаление, са по-ниски от миналата година с две точки. Текстът не изисква заучаване и дори ученик да е учил по него, може да не го е учил по правилния начин. Затова искаме текстовете много повече да са "настроени" към мерене на функционална грамотност, на интелигентност и с възможност за извличане на информация.

"Считам, че не е имало неравнопоставеност между учениците", заяви министър Вълчев.

Той съобщи и какво е констатирала проверката на Инспектората на МОН, като е имало "пропуски в процедурата за съхраняване на изпитните материали".

Самата тема е в базата от 2015 г., а учебната тетрадка с текста е от 2018 г. Тя е една от темите, които се теглят на случаен принцип за външното оценяване в седми клас.

"Проверихме другите теми и няма съвпадение с други тетрадки", каза министър Вълчев и увери, че ще предложи да се направи преглед на всички ресурси за изпитите в седми клас, основно от големите издателства, за да няма в следващите години подобни частични съвпадения.

Занапред за преразказа от националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще се проверяват "ресурсите на големите издателства, които са стотици, но поне тетрадките и основните помагала, могат да бъдат проверени и да се изключат тези текстове от изпита", заяви министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че подобно нещо досега не е било правено. За темите за преразказите в седми клас трябва да се включват по-малко популярни автори и да се регламентират пълни правила за избор и за съхранение на темите за преразказа по БЕЛ. Такава процедура не е била регламентирана досега. "Аз, като министър, през тези три години не съм участвал в определянето на крайните изпитни варианти, нито съм имал достъп до тях", коментира Красимир Вълчев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    Амена
    0 0
    22:45, 5 юли 2020
    Този министър е за уволнение само за “презюмираме”-то. Грехота е министър на образованието да се изказва толкова нелепо.
Последни новини