От х:

Днес в x:

Президент и премиер пробваха бързия влак до Пловдив

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов пробваха днес високоскоростния влак по новото трасе Димитровград Пловдив. Двамата държавни мъже се срещнаха на гарата в първомайското село Караджалово. Там се качиха на влака и пропътуваха разстоянието до пловдивското село Катуница, където се състоя официалната церемония по откриването на трасето. Във влака освен тях се качиха и група министри – строителният Лиляна Павлова, транспортният Ивайло Московски, земеделският Мирослав Найденов и по европроектите Томислав Дончев. На събитието присъстваше и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан.

По програма от Караджалово до Катуница влакът трябваше да развие скорост от 140 километра в час. Според машиниста досега не били пробвали мотрисата с такава скорост, максималната била 100 км/ч.

Билетътът за влака няма да поскъпва след пускането на скоростната мотриса, стана ясно на официалното откриване.

Трасето е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линията от Пловдив до турската и гръцката граници и оптимизацията й за скорост от 160 км/ч.

Общата стойност на инвестициите е 160 млн. евро. Те са осигурени от предприсъединителната програма ИСПА и национално съфинансиране.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини