От х:

Днес в x:

Армейци от страната се стичат в Хасково, увеличават гарнизона

Армейци от страната идват в Хасково

Над 100 военно служещи от страната ще се преместят на служба в Хасково, след като от днес влиза в сила новата реорганизация на Българската армия. Съгласно новата структура, се закрива съществуващото в областния град зенитно ракетно поделение. Част от зенитките остават тук, други отиват по други „оцелели” поделения в страната. На практика обаче хасковският гарнизон ще се увеличи. В поделение 52 740 на Кенана ще се влеят съкратени военни от закрити поделения из страната. Числеността на механизирания батальон ще се увеличи до около 650 души. Командването остава същото-началник подп.Данчо Николов, с началник щаб майор Александров. Командира на зенитките и досегашен втори по ранг, подполковник Ангелов отива в щаба в Стара Загора.

Истинското отбелязване на реорганизацията в Армията, която на практика прави хасковският гарнизон един от големите в страната, ще се извърши на 3-ти юли. Тогава в областният град се изсипват куп високопоставени офицери начело с командирът на БА ген. Симеон Симеонов. Те ще изпратят тържествено кабулската рота формирана от местни военнослужещи. Близо 150 наши заминават на 6 месечна мисия в афганистанската столица Кабул. Те ще бъдат командвани от ветерана кап. Христо Василев. Командирът на целия гарнизон, подп. Данчо Николов пък ще бъде замкомандир на целия български контингент, който ще бъде в състава на многонационалните умиротворителни сили в Афганистан.

Именно специализирането на хасковските бойци в задгранични мисии бе ключовия фактор при опазване на местното поделение от чистката в армията. Нашите са едни от най-добре подготвените военни за задгранични мисии в чужбина. Участвали са в цели 8, включително в Афганистан и Ирак.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини