От х:

Днес в x:

20 от ул. „Петрич“ искат канализация, общината глобява

Емине на "уличното платно", което е замърсила

Подписка с искане за включване към канализацията са направили двайсетина семейства от ул. „Петрич“ в Хасково. Тесният сокак от селски тип се намира в кв. „Изгрев“, до хлебозавода. Само преди няколко дни служители на отдел „КОРЗ“ в общината съставили акт на Емине Сали от номер 18, заради „замърсяване на уличното платно с отпадъчни води“. Те идват от избила септична яма в двора й. Сигналът вероятно е подаден от някой съсед, предполага Емине.

Но съседът, който и да е той, има право да недоволства, защото избилите фекални води от ямата изпълват района със зловоние, особено в жегата.

Емине Сали страда от епилепсия, пенсионерка е по болест. В къщата живеят две семейства – нейното и на сина й. Внучетата й са три.

„От години се мъчим да решим проблема”, разказва Емине. Градската канализация достига до ул. „Петрич”, но към нея са свързани къщите от другата страна на улицата. „Комшиите не дават да се включим, защото тръбите били тесни и щели да се запушат”, обяснява жената.

Още преди години се събрали няколко семейства, предложили пари на съседите, но отново получили отказ за включване към канала.

„Живеем тук от 23 години. Имаме стара септична яма, но преди време я затрупахме, защото едно от децата за малко да падне вътре. После пък отгоре прекарахме други тръби и сега няма как да я изчистим. Изкопахме нова яма до нея, но тя пък изби на улицата. Дворчето е малко, вече няма място за друга яма. Пък и не можем всеки месец да копаем нова, това струва пари, които нямаме. От общината дойдоха и ми съставиха акт. Не знам каква ще е глобата, но каквато и да е тя, няма да мога да я платя. Ако платя, трябва да остана без лекарства”, продължава Емине.

„Какво да правим сега? Да не се къпем и да не се мием ли? Да не перем? От общината казаха, че следващият месец пак ще дойдат и ще съставят нов акт, ако положението е същото. Казват: Оправяйте се! Как да се оправим? В безизходица сме”, заключава тя.

След глобата за Емине миналия ден съкварталците започнали подписка до общината с искане за прекарване на канализация. В нея са се подписали двайсетина.

„Дори да не прекарат нова канализация, поне да дойдат тук да видят какво може да се направи. Имат специалисти, те да кажат как може да се реши нашият проблем. Ако трябва, да се сложат по-широки тръби на старата канализация, за да се включим и ние. Или каквото и да е решение, но да не сме в тази безизходица”, обяснява Емине.

Заместник кметът Недялка Станева не знаеше за проблема на ул. „Петрич”. „Дайте входящия номер на молбата, за да проверя случая”, поиска тя.

Такъв обаче все още няма. Но ще има в понеделник.

„Случаите като този на ул. „Петрич” са много. Не можем да решим всички. Нека подадат молба, ще изготвим проект и ще го включим в строителната програма на общината. Когато има пари, ще го изпълним”, обясни Станева.

Тодор Кръшков

Тоалетната е в двора, зад нея е старата септична яма, която е избила на пътя
Емине с акта от общината
Актът от КОРЗ
Подписката
Това е улица "Петрич" в Хасково. Кофата за боклук е завързана с тел, местен патент
Самата кофа за боклук е прилежно надписана, да не стане грешка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини