От х:

Днес в x:

Натискат ни да се санираме. Срещу 80 лв на месец, за 10 години

Санирането излиза скъпо дори и с държавна помощ

Поредната кампания да си санираме панелките с щедрата помощ на държавата стартира днес в Хасково, с инициатор областния информационен център. На срещата в зала „Хасково“ присъстваше експерт от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Пред граждани и представители на бизнеса, той представи плюсовете на програмата „Подкрепа за енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради“2007-2013, с 50 % съфинансиране от държавата. Набирането на заявления за саниране почва от 1-ви юли. Парите на държавата с които ще съфинансира процедурата идват от европейския кохезионен фонд и оперативна програма регионално развитие.

Остатъка от парите обаче трябва да дойдат от стопаните. Първият им разход е 500 лв, нещо като депозит, който трябва да внесат в сметката на МРРБ. После ако се откажат от саниране, сумата им се връща. Ако предприемат саниране, сумата им се приспада от разходите. Никой не каза на колко ще възлизат всички разходи за едно домакинство, но от официалните документи с които боравеха на срещата излиза, че ако се заложи на кредит, ще се връща 10 години при месечна вноска от 50-80 лв месечно. Първите 6 месеца са гратис.

Иначе самата програма обещава кардинален ремонт и освежеване на износените панелки- подмяна на дограма за прозорци и врати, външна изолация на стени, подове и покриви, котли и термопомпи, локални отоплителни системи, ремонт или подмяна на отоплителни или охладителни инсталации, Възобновяеми енергийни източници- слънчеви системи за осигуряване на енергия за битови нужди. Според прогнозите, санираните жилища ще спестяват до 50 % от разходи за отопление.

Хасково е един от 36-те града в страната, където ще се осъщестявва програмата. В нея е заложено санирането на 180 сгради или 6100 жилища. Отпуснатия финансов ресурс е 50 млн лева.

Г.Христов

Според Румен Джаров/дясно/ обаче, инвестицията се изплаща
Аудиторията не бе много ентусиазирана
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини