От х:

Днес в x:

Запазват митница Свиленград, 120 митничари нямало какво да ядат

Ирена Узунова съобщи добрата новина

Митница Свиленград няма да бъде закривана, обяви областният управител Ирена Узунова. Тя била упълномощена от правителството да съобщи добрата новина на медиите в региона. 

На 30-ти май, началникът на ГУ Митници Ваньо Танов обяви, че митницата в Свиленград ще бъде разформирована и придадена към други звена, като управленията в Бургас и Пловдив. Причината била в изключително ниските резултати на теста за лоялност, на който бяха подложени всички 270 служители. 17 % бяха пълни двойкаджии, 40 процента имаха контрапродуктивно поведение, 90 % бяха с нарушена нравственост. Танов обяви, че регионът страда от липса на кадри. 70 % от митничарите на свиленград, са местни хора. 

Оказва се обаче, че с тях ще може да се работи. С целенасочените усилия на областната Ирена Узунова, кмета на Свиленград Георги Манолов председател на общински съвет Свиленград Георги Еленков, са били убедени Танов и Дянков, че хората могат да бъдат обучени, а качеството на тяхната работа-подобрено. Било изчислено, че при евентуално преструкториране на митницата ще бъдат уволнени поне 120 митничари и съответния брой семейства ще бъдат финансово ощетени. В началото на май бяха арестувани за рушвети 8 митничари. Жената на един обяви, че след закопчаването на мъжа и, няма какво да ядат и са на заеми от приятили. Явно подобно нещо заплашва и останалите 120. 

Ако митницата не бъде закривана, няма законово основание за уволнението дори и на съмнителни или неспособни митничари. Теста за лоялност се прилага само към новите служители и не е аргумент за уволнение на вече работещите. 

Митница Свиленград продължава със старите кадри, които ще бъдат подложени на 3 месечен мониторинг/наблюдение/. 

След подобно наблюдение, но със СРС-та, на 3-ти май бе изловена цяла митничарска смяна със събрания за деня рушвет от над 15 хиляди лева. 8 души бяха подведени под съдебна отговорност.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини