От х:

Днес в x:

Ден първи от забраната: Прах и паника в заведенията

В заведенията-чисто и изрядно

Прах и паника царят в хасковските заведения в ден първи от тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места. До вчера, в малките кафенета и кръчми/до 50 кв/ можеше да се пуши, при условие че не влизат непълнолетни. От днес никой не може да пуши, нито в малки нито в големи заведения. 

В резултат, масите и столовете събираха прах. Произволно посетени три хасковски кафенета се похвалиха с 0 /нула/ клиенти взети заедно. Усърдни сервитьорки забърсваха праха от масичките и столчетата. Други боклуци нямаше. 

Разбира се, ставаше въпрос за закрити помещения, на масичките отвън, слава богу още можеше да се припалва. Управителите обаче стриктно следяха дали някой, дори и случайно, няма да пуши на закрито. Глобата е минимум 300 лв, като на юридическо лице /фирма/ е 1500. 300 лв се глобява и самия пушач, досега санкцията му бе 50 лв. 

Служители на дирекция Опазване на общественото здраве днес посетиха 44 хасковски заведения, от типа до 50 квадрата. Макар да не намериха пушачи, инспекторите намериха причини за издаването на 14 предписания. Всички са за това, че кафенетата не са махнали старите табели, с които указваха, че в заведенията може да се пуши. 

14 училища и 3 ученически общежития плюс прилежащите им тротоари и терени, пък бяха проверени от хората на д-р Ели Ташева от РЗИ. Инспекторите от дирекция „Контрол на нехранителните обекти“ ще отговарят да не се пуши в училища, градини, ясли, детски и спортни площадки. И на тротоарите към тях. Добрата новина е че НЯМА нито един пушач в хасковските училища. Нито един НЕ е пушил и около тях.

Проверките ще продължат.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини