От х:

Днес в x:

Молитва, Намаз и Бетховен откриха детския фестивал в Баните

1800 деца се включиха в двудневно надпяване и надиграване

С „Многая лета“, мюсюлманския Намаз и за капак „Одата на радостта“ на Лудвиг ван Ботховен, стартира етнофесивала в Минерални бани „Децата на Балканите - с духовност в Европа“. Странното начало с молитвите вероятно бе заради духовността. Иначе фестивалът представлява надпяване и надиграване на детски фолклорни ансамбли от 6 балкански страни. Защо фолклорът се постави под знака на религията, не стана много ясно. 

Етнофестивалът в хасковски Минерални Бани се провежда за 12-ти пореден път. Началото му е поставено от покойният вече лидер на КНСБ д-р Желязко Христов. Събитието е в чест на Деня на детето 1-ви юни. Именно утре е финалът на фестивала. 

Етнофестивалът има конкурсен характер. В песни, танци и надсвирвания се включват деца от 50 населени места, само от България. 1800 деца представят 90 групови и 30 индивидуални изпълнения. 200 са гостите от Македония, Молдова, Сърбия, Босна и Херциговина и Турция. Изпълненията им се оценят от ерудирано жури начело с доц. Красимир Петров-Хореограф, Асен Павлов-Хореограф, Иван Кумичин-музиковед и фолклорист, Мария Георгиева-музиковед. 

Събитието се провежда под патронажа на социалният министър Тотю Младенов. Патронът обаче отсъстваше. Най-високопоставени представители на ведомството му бе регионалният социален шеф за Хасково Грета Иванова. Събитието бе уважено и от Иван Панайотов, началник на РИО Хасково. 

Изпълнението на хита „Вода“ от откритието на „България търси талант“ Ралица Добрева, сложи край на тържествените речи. После сцената бе окупирана от децата, за които в следващите два дни, Минерални Бани ще е най-забавното място на света.

Г.Христов

Участваха гости от 5 страни
Ралица и Галаксико в изпълнение на хита "Вода"

Пъстрота и настроение
Доразкрасяване
Децата чакаха с нетърпение да стартират програмата си

Усмивки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини