От х:

Днес в x:

15 деца родиха деца в Хасково, не знаят какво да ги правят

Деца продължават да раждат деца

15 непълнолетни родилки са регистрирани за първите 4 месеца на годината, отчитат от хасковския отдел за закрила на детето. Проблемът е , че държавата не знае какво да ги прави, каза регионалния шеф на социалните Грета Иванова. Случаят се заплита заради практиката на ромите/ откъдето са случаите/ да не сключват граждански брак. 

Досегашната практика на социалните е била непълнолетната майка да бъде изпращана с детето при свекървата, с презумпцията да има поне един пълнолетен човек, който да осъществява адекватна грижа. 

Съдът обаче отрича този подход, защото така се узаконява едно ненормално положение. Поради липсата на брак, свекървата също няма роднинска връзка с майката и детето. Единствената останала опция е, майката с детето да се връща при собствените и родители. Обаче, много от булките са взети от други градове, включително и от Северна България. Проблемите са че първо: Семейството и ще откаже да я приеме защото вече я е продало, второ-съпруга и ще си я вземе защото вече я е платил, трето- много от ромите нямат точен адрес или са си го променили. Така че момичето няма при кого да бъде върнато. 

Социалните тепърва ще мъдруват за възможностите, засега обаче ситуацията напомня омагьосан кръг, а практиката продължава.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини