От х:

Днес в x:

2700 безработни младежи, 400 духват за Испания

За безработните изборът е субсидирана заетост в България или селскостопанска работа в чужбина

2700 младежи в региона са безработни. Това е повече от 1/5 от всички регистрирани безработни в бюрата по труда. Отчетът на службите по заетостта показва, че има известно намаление в сравнение със същия период на миналата година, но то е незначително. Близо половината от всички обявени свободни работни места са от така наречената субсидирана заетост-по програми за наемане на работа, финансирани от държавата. На първичния пазар на труда/реалната необходимост от работници/ има 273 свободни места. Повечето са в преработващата индустрия, както и в сферата на услугите. Търсят се и сезонни работници.

47 % от регистрираните безработни са с основно образование, безработните висшисти са само 10 %. Тревожната тенденция е, че се увеличава дела на безработните над 50-годишна възраст. От общо регистрирани около 12 800 души през април, 4457 са на хора в предпенсионна възраст. Расте и броят на безработните жени-7277 регистрирани, срещу 5538 мъже.

Голяма част от безработните духват към чужбина. Офертите за работа в Испания, Израел и Германия събират огромен интерес. Повече от 400 души от хасковско са се явили на интервю за работа в Испания-бране на ягоди. Не е ясно колко от тях са одобрени от работодателите, но изискванията са минимални. Пак селскостопанска работа, се отваря за Германия. Търсят се обаче само 41 души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини