От х:

Днес в x:

Лъсна истината за наводненията през февруари

Наемателят Стоил Стоилов показва какво е останало от канала

Истината за наводненията сполетели хасковско през февруари неочаквано бе онагледена при посещението на несвързван от никого с потопа язовир край хасковското село Стамболийски. А там се разкрива уникална гледка. Целия бетонен канал на стотици метри разстояние, е напълно отнесен. Става дума за десетки тонове пръст и бетон, а образувалата се на нейно място мини пропаст е като от филм за свършека на света. И както се оказва, това далеч не се е случило само с този язовир. Само в община Хасково има над 400 водоема.

„Не стана отведнъж-първото преливане бе още през януари. Тогава водата влезе под бетона. После се скъса Балакли/край хасковската мотописта/ и пак преля. На два-три пъти и всичко се срути, поясни наемателя на яз. Стамболийски Стоил Стоилов. Тесния улук в който се е превърнал канала отвежда забързаната вода надолу, по посока на селата Динево и Брягово. Откъдето минава...Улу дере. Именно тясното дере, какъвто е преводът от турски, пък отвежда водата през хасковските села, право към Харманли. 

На 6-ти февруари около 10 сутринта, буквално за броени минути, река Харманлийска скъса дигите и преля, като потопи десетки коли пътуващи покрай автогарата на града. Сред залетите до таван возила бе и репортерската кола на Haskovo.net. След час, водата заля и центъра на Харманли и нанесе щети за стотици хиляди левове. По същото време, неизползваеми станаха десетки къщи в Динево и Брягово. Обяснението бе, че всичко е дъжд и водосбор. Нищо общо с прелели или изпуснати язовири. Нищо общо със скъсания язовир Иваново, който удави 6 души в село Бисер.

Видно е обаче, че такива неща са се случвали. Далеч по-скромен валеж от 25 февруари например,„преля“ микроязовирчета край Болярово, което се оказа достатъчно да потопи улиците на хасковския квартал. 

Яз. Стамболийски далеч не е микро. Водоемът е с площ 250 декара с дълбочина 4-5 метра. За сравнение-яз. Елена бе 100-на декара, а „убиецът“ край Иваново- около 300 дка. И както с Иваново и тук има неяснота, кой е собственик на водоема. Пред медиите днес, кметът Иванов обяви, че държавата се опитва да му пробута „брактисания“ язовир край Стамболийски. Целта било да се вмени на общината дейности по укрепване и обезопасяване на язовира. Водоемът бил „неправилно“ записан като собственост на Министерството на земеделието, но всъщност бил на общината, гласяла двумесечна кореспонденция с Напоителни системи и Министерството на земеделието. „Не са познали. Източиха ни наш язовир /Елена Б.Р./ без да ни питат, дори без да ни уведомят. Сега като трябва да се прави нещо-общината да се погрижи. Няма да стане“. 

Проверка на място установи, че никой в Стамболийски не знае кой е собственикът на язовира, включително кметът и самия наемател. Язовирът бил построен от бившото ТКЗС за поливане на земеделските площи. Сега обаче земеделската кооперация която стопанисвала активите на ТКЗС-то, била в ликвидация. Именно с тази кооперация Стоил Стоилов сключил договор за наем още от 2000-та година. Представа си няма кой е наследилият я собственик. 

Един собственик не става по-малко собственик ако свика пресконференция и го отрече, категорична е областната управителка Ирена Узунова. По време на критичните февруарски дни, именно по нейно разпореждане е направен байпас на преливника за да бъде намалено критичното ниво на водата. По думите и обаче, стопанисването и обезопасяването на язовира си е работа на общината. Защото според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, „имуществото на заличените организации, което не може да бъде продадено и от което никой не желае да придобие дял“ преминава безвъзмездно към съответната община/чл.30.ал.1/ 

Прехвърляната като горещ картоф отговорност за осигуряване безопасността на населението, ни оставя едничката надежда, че времето ще се смили и ще спре да вали. Иначе проблема на давещите се, ще си остане проблем на самите давещи. 

Г. Христов

По време на наводненията спешно е бил направен байпас на преливника
20 метра след преливника, каналът се срутва в нищото
Остатъците от канала
Водата в Стамболийски се отича към Олу дере
А това направи Олу дере в Харманли на 6-ти февруари
За нула време, покрай реката бяха потопени десетки автомобили
Две микроязовирчета наводниха Болярово и изпълниха хасковска река. яз. Стамболийски е 250 декара
Писмото на областният управител Ирена Узунова до кмета Георги Иванов. Със синьо е маркирано предвиденото в закона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини